Kaj potrebujem za spletno stran?

Zgolj spletna stran še ne bo dovolj, če boste želeli, da je le-ta dostopna uporabnikom svetovnega spleta. Poleg same strani boste potrebovali vsaj še dve komponenti, predstavili pa vam bomo še tretjo, brez katere kmalu prav tako ne bo šlo. Naj vam že kar na začetku povemo, da so omenjene tri komponente naslednje – domena, spletno gostovanje in SSL certifikat.kaj-potrebujem-za-spletno-stran

Domena

Domena oziroma spletni naslov je vsekakor element, brez katerega enostavno ne bo šlo. Pri domeni lahko izbirate dvoje, in sicer domensko ime ter domensko končnico. Za izbiro imena si vzemite dovolj časa, zagotovo pa ne bo odveč, če vam pri naboru idej pomagajo tudi sorodniki, prijatelji ali sodelavci. No, če želite registrirati domeno za predstavitveno stran podjetja, pa bo zagotovo najbolje, da je ime domene kar enako imenu vašega podjetja.

Pri izbiri domenske končnice upoštevajte jezik, v katerem bo postavljena spletna stran. Če bo ta v slovenščini, bo najbolje registrirati domeno .si, pa tudi .com bo povsem na mestu. V kolikor bosta prosti obe, registrirajte obe, saj se boste na ta način zavarovali pred konkurenco. Bo vaša stran v angleškem jeziku? Potem izbira domene .si odpade. V tem primeru registrirajte .com ali .net domeno.

Spletno gostovanje

Tudi brez spletnega gostovanja ne bo spletne strani. Zakupiti boste morali prostor na strežniku in nanj shraniti datoteke (in podatkovne baze) vaše strani. Tako bo ta vedno dostopna uporabnikom spleta po celem svetu. Poznamo več vrst gostovanja, med katerimi je najbolj priljubljeno deljeno, kjer je na enem strežniku več spletnih strani različnih naročnikov. Ker je teh več, se stroški delijo, zato je deljeno spletno gostovanje tudi daleč najcenejše.

Ko boste izbirali ponudnika gostovanja, se prepričajte, da ta nudi SSD gostovanje. V tem primeru ne gre za vrsto storitve, temveč zapis SSD sporoča le, da so v strežnikih vgrajeni SSD diski. Gre za diskovne enote, ki so mnogo hitrejše od HDD diskov, kar se lahko znatno pozna v hitrosti delovanja oziroma v odzivnosti gostovane spletne strani.

SSL certifikat

Večina spletnih strani se nahaja na spletnih naslovih, ki se pričnejo s »http«. Če boste na svojo stran namestili SSL certifikat, pa se bo nahajala na protokolu »https«. Gre za varen protokol, ki omogoča zavarovan oziroma šifriran prenos podatkov. Ker Google stremi k večji varnosti uporabe interneta, bo v letu 2017 brskalnik Chrome na »http« straneh začel množično prikazovati opozorila, da je uporaba spletne strani morda nevarna. Zaradi omenjenega dejstva lahko v novem letu pričakujemo zelo velik porast SSL certifikatov.

Če spletne strani še nimate, vendar bi jo radi imeli, vam toplo priporočamo, da si SSL certifikat namestite takoj. Tako vam kasneje ne bo potrebno kreirati 301 preusmeritev, hkrati pa se boste izognili tudi upadu obiskanosti spletne strani, ki bi bila posledica prikazovanja varnostnega obvestila.

Druge objave:

admin