Oluščena konopljina semena vsebujejo vse esencialne aminokisline

O konoplji je veliko raziskanega pa tudi napisanega. Na trgu se pojavljajo številni izdelki iz tovrstne rastline, ki naj bi bili koristni tudi za zdravje. Po drugi strani pa je treba biti pri izbiri izdelkov iz industrijske konoplje precej previden, saj so lahko različne kakovosti.

Med drugim so zelo priljubljena tudi oluščena konopljina semena. Ekološko pridelana predstavljajo enega od najbogatejših virov beljakovin, ker vključujejo vse esencialne aminokisline, maščobne kisline, obenem pa jih odlikuje še zelo visok nivo antioksidantov.

Semena konoplje v prehrani

Konopljina semena so v prehrani zelo pomembna, ker so torej eden od najbolj popolnih virov beljakovin. Gradivo zanje so esencialne kisline. Te so glavna učinkovina semen in jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje.

Naravna oluščena konopljina semena, ki so ekološko pridelana, vsebujejo tudi omega 3 in omega 6 maščobne kisline, vitamine skupine B, številne antioksidante, vitamin A, C, D, E, minerale, kot so kalcij, železo, prav tako vsebujejo klorofil.

Konopljina semena in juha
Konopljina semena v bučkini juhi

V prehrani oluščena semena iz konoplje uporabljamo predvsem zaradi bogate vsebnosti proteinov. Ti pa so zelo dobro prebavljivi. Semena se lahko uživajo povsem samostojno, zelo pogosto pa jih dodajamo tudi najrazličnejšim jedem. Če uporabimo zgolj nekaj domišljije, jih v resnici lahko dodamo skoraj k čisto vsakemu obroku. Odlična so v kombinaciji s smutiji, omakami, juhami. Semena iz konoplje pogosto najdemo tudi v čokoladah. Zelo priljubljen je tudi kruh iz njih.

Semena konoplje pomagajo pri hujšanju

Številni uporabniki konopljinih semen vedo povedati, kako koristna so. Oluščena konopljina semena na primer zelo dobro pomagajo tudi pri hujšanju. So namreč lahko prebavljiva, zelo dobro uravnavajo prebavo, razstrupljajo naš organizem in pomagajo pri učinkovitem uravnavanju holesterola v krvi.

Kako uživanje konopljinih semen pomaga pri izgubi telesne teže?

Ker semena konoplje na naše telo delujejo antioksidativno, to pomeni, da ugodno vplivajo še na naš imunski sistem, na delovanje jeter in ne nazadnje tudi na krvni pritisk.

Vključevanje konopljinih semen v prehrano

Oluščena konopljina semena torej lahko na najrazličnejše načine vključujete v svojo prehrano. Cela ali pa zmleta na primer potresete po kosmičih ali po jogurtu. Lahko jih dodajate v smutije. Z njimi lahko pečete najrazličnejše sladice in kruh.

Z uporabo celih semen konoplje lahko izdelate konopljino mleko. Pomembno pa je, da semena iz konoplje kupujete v specializiranih prodajalnah, kjer so na voljo še drugi konopljini izdelki.

Druge objave:

admin