Koristi lažne kamere na vašem domu

Veste, kaj je lažna kamera? Naprava je znana tudi pod imenom dvojna kamera ali prividna kamera. Gre sicer za nefunkcionalno napravo, ki je zlasti namenjena temu, da lahko posnema pravo video nadzorno kamero. Najpogosteje se uporablja kot sredstvo za odvračanje. To pomeni, da z njo lahko odvrnete morebitne kriminalce ali vlomilce od izvajanja nezakonitih aktivnosti.

Lažna kamera je zasnovana torej tako, da posnema videz prave varnostne kamere, vključno z enakim ohišjem, kabli in utripajočimi lučkami. Slednje dajejo vtis, da snemajo. V resnici pa tovrstna naprava ne zajema ali prenaša dejanskega videoposnetka.

Lažna kamera je zasnovana tako, da izgleda kot prava varnostna kamera.

Koristi uporabe lažne kamere

V določenih situacijah lahko lažne kamere prinesejo izjemno veliko koristi. V primerjavi z video nadzornimi kamerami so bistveno dostopnejše. Ponujajo bolj dostopno alternativo za posameznike, ne da bi jim bilo pri tem potrebno vlagati v precej drage sisteme video nadzora.

Že sama prisotnost lažne kamere deluje kot odvračilo. Vlomilci se zato lahko premislijo, preden se torej zares vključijo v nezakonito dejanje. Lažna naprava namreč ustvarja iluzijo in na takšen način lahko dobro pripomore k občutku varnosti. Njena namestitev je sila preprosta. Običajno ne zahteva nobene ožičitve ali priključitev za napajanje. Lahko jo pritrdite na vidno mesto in tako ustvarite občutek celovitega nadzora vašega doma ali katerega koli drugega objekta.

Vzdrževanje lažnih kamer

Lažna kamera v resnici od vas ne bo zahtevala nobenega posebnega vzdrževanja ali spremljanja. Ne zajema ali shranjuje videoposnetkov. Ko je nameščena, lahko deluje kot odvračilo brez dodatnega vzdrževanja.

Kljub temu pa imajo lažne kamere nekatere omejitve. Ne omogočajo torej dejanskih videoposnetkov, ne morejo zajeti incidentov, omogočiti dokazov v primeru hujših dejanj. Posledično se ne boste mogli zanašati samo na to napravo kot edino sredstvo za varnost.

Prepoznavanje lažnih kamer

Dejstvo pa je, da lahko izkušeni kriminalci in osebe, ki so dobro seznanjene s sistemi video nadzora, lahko prepoznajo lažno napravo, in sicer zaradi pomanjkanja določenih funkcij, kot sta na primer povečava in vrtenje. V takšnih primerih se seveda učinkovitost lažne kamere kot odvračilo lahko precej zmanjša.

Pomembno je vedeti tudi to, da mora biti uporaba omenjene kamere skladna z lokalnimi zakoni in predpisi o nadzorovanju ter zasebnosti. Ključno je razumeti pravne posledice pred nameščanjem lažne kamere.

Druge objave:

Matej