Kompresor klime – kompleksno in natančno srce sistema

Avtomobilska klimatska naprava za avto velja za hermetični sistem. Ta je napojen s posebnim plinom in oljem, ki je potrebno zato, da se kompresor in še nekateri drugi elementi v sistemu podmažejo. Kompresor klime se pogosto označuje kot srce tovrstnega sistema. Zanj velja, da je izjemno kompleksen pa tudi natančen mehanizem. Deluje pa le takrat, ko je prav vse na svojem mestu.  

Kompresor klime črpa ter pelje hladilno tekočino po celem sistemu. Tekočino v procesu stisne, kar povzroča, da se molekule v tekočini med seboj še bolj približajo. Bolj ko so molekule skupaj, večja je učinkovitost temperature in energije. Delovna tekočina nato kompresor klime zapusti kot vroč plin, in sicer pod zelo visokim pritiskom, ki svojo pot nadaljuje naprej v kondenzator. 

Kdaj potrebujemo nov kompresor klime?

Temperatura je v času zapuščanja delovne tekočine iz kondenzatorja še vedno hladna. Zaradi izjemno visokega pritiska se spremeni iz plina v tekoče stanje. Tekočina nato potuje v izparilnik. Ko pride do tega, da tekočina tlaka kaplja, ta začne izhlapevati v plin. V času, ko se tekočina spreminja v plin in ko izhlapi, nase sprejema toploto iz okolice. 

Preberite si še naslednji članek: Avtomobilski filtri predstavljajo osnovo za delovanje motorja vozila

Čeprav je priporočljivo, da redno menjujete različne avtomobilske filtre, lahko nekatere le očistite in s tem podaljšate njihovo življenjsko dobo. 

Za ločevanje molekul iz tekočine v plin je potrebna toplota v zraku. Delovna tekočina izparilnik zapusti kot hladen in nizkotlačen plin. Svojo pot nato nadaljuje v kompresor klime, kjer se ves postopek ponovno ponovi. 

Za moderne sisteme z dodatnimi cevmi je večinoma značilno, da je kompresor klime edini mobilni del sistema. Na njegovo delovanje predvsem vplivajo umazanija, visoka temperatura, podmazovanje in pretiran pritisk pa tudi tekoč Freon. Če umazanija prodre v tovrstni sistem, to močno vpliva na rabo kompresorja. Na ta način se lahko prepreči celo popravilo. V praksi pa to pomeni, da potrebujete povsem nov kompresor klime. 

Nakup novega kompresorja klime 

Če potrebujete nov kompresor klime, obiščite spletno trgovino silux.rs. V njej boste namreč našli široko izbiro kompresorjev klime in tudi vseh ostalih rezervnih delov za najrazličnejše avtomobilske znamke. 

Priporočamo vam tudi, da se seznanite še s pomembnimi dejstvi, ki se navezujejo na zamenjavo kompresorja klime. Pri tem se osredotočite zlasti na najpogostejše okvare kompresorja ter znake in tudi na omejitev njegove življenjske dobe. 

Preberi še članek o tem kateri je Ključen del vsakega avtomobila z motorjem na notranje izgorevanje.

Druge objave:

Matej