Vrhunske verige za avto

Skoraj vsaka polnoletna odrasla oseba ima že avto, za katerega je potrebno tudi skrbeti. V prvi vrsti je pomembno, da to prevozno sredstvo na vsake toliko časa odpeljejo na servis. Tam se najhitreje ugotovi, ali je dovolj primeren in varen za cestno vožnjo. Varnost ima pri tem namreč veliko vlogo, saj poskrbi za to, da ne prihaja do nesreč oziroma da se med vožnjo ne ogroža drugih oseb in tudi sebe.
Še posebej v zimskem času pa so razmere na cestah lahko še posebej katastrofalne in v tem času je potrebno poskrbeti tudi za dodatno opremo. Med njo sodijo tudi verige za avto. V nadaljevanju si bomo ogledali, kakšne je najbolje imeti, da jim lahko rečemo, da so vrhunske in popolnoma primerne za naše vozilo.

Najbolj pomembna je prava velikost verig

Pri verigah, ki jih pozimi oziroma v primernem času namestimo na svoje avtomobile, je najbolj pomembna njihova velikost. V navadi ljudi je, da imajo pri hiši več vozil hkrati. Ravno zato je izjemno dobrodošlo, da kupimo verige za avto, ki se bodo prilegale čim več različnim platiščem. Obenem smo pri nakupu pozorni tudi na to, da se tovrstno opremo lahko čim laže namesti in da nam to ne vzame veliko časa.

Na cesti naj bo dovolj snega

Svetujemo vam, da verige za avto uporabljajte le na cesti, kjer je dovolj snega. Tega se držite tudi v primeru, če so vaše verige takšne, da omogočajo vožnjo tudi po razmočeni ali celo suhi cesti. Hkrati je dobro vedeti tudi to, da je potrebno upoštevati tudi hitrostne omejitve. Če bomo klasične verige ob neprimerni hitrosti uporabljali na razmočeni cesti, potem je velika verjetnost, da jih bomo poškodovali. Poleg tega veliko škode naredimo tudi na cesti. Če nas pri takem dejanju opazijo tudi policisti, bomo zato plačali tudi zelo visoko kazen. Ta je lahko tudi do nekaj sto evrov, kar pa seveda ni malo.

Verige, ki jih lahko nataknemo sami

Na trgu lahko kupimo tudi tekstilne verige za avto. Te nam od vseh verig na prodajnih policah omogočajo najlažjo namestitev. Tako jih lahko z izjemno lahkoto nataknejo tudi predstavnice nežnejšega spola.

Verige za avto, ki so narejene iz tekstila, delujejo po principu suhega trenja. Sneg se pri tem ne prime na pnevmatiko, ampak kar sproti pada z nje. Uporabljajo se lahko tako na snegu kot tudi na ledu. Po namestitvi se te verige kar same po sebi centrirajo. Posledično niti ne povzročajo ne hrupa in niti ne vibracij. Maksimalna vožnja v primeru njihove namestitve pa je 50 km/h. Omogočajo nam tudi veliko boljše delovanje ABS in ESP, sploh če jih primerjamo s klasičnimi verigami.

Verige za avto

Tudi tekstilne verige za avto pa imajo slabost. Veljajo namreč za veliko manj trpežne in v primeru, da na cesti ni dovolj snega, se lahko prav hitro uničijo. Enako velja, če z njimi peljemo po makadamu. Pomembno je tudi, da smo pri njihovi uporabi pozorni na dimenzijo. Samo prave namreč ponujajo pravi oprijem. Samo take verige lahko nataknemo na varen in tudi učinkovit način. Njihova namestitev poteka po posebnih korakih. Traja pa največ do deset minut.

Potrebni koraki za natikanje tekstilnih verig

Veriga za avto, ki so narejene iz posebnega tekstila, najlaže nataknemo, če se držimo korakov, ki so nam svetovani od oseb, ki se na to delo še kako dobro spoznajo. Najprej je pomembno, da je vaš avto na ravnem in da so njegova kolesa obrnjena skrajno levo. Tako lahko začnete z natikanjem na tekalno površino.

Verigo je nato potrebno razprostiti povsem enakomerno, in sicer po celotni tekalni površini. Pomembno je, da ni v stiku s cestiščem. Nato je kolesa potrebno obrniti v drugo smer. Na ta način bomo tekstilne verige za avto tudi najlaže nataknili še na drugo stran gume.

Nato je avto potrebno prestaviti nekoliko naprej, da bo površina pnevmatike, ki je še nepokrita, povsem prosta. Verige nataknemo še na to površino. Verige so sedaj nataknjene v celoti in še poskrbimo še za to, da je razporeditev po tekalni površini povsem enakomerna. Na koncu preverimo tudi, ali je elastika, ki je namenjena, da drži verigo, lepo razporejena. Potekati mora namreč čez platišče. Sedaj smo lahko povsem prepričani, da smo verige za avto lepo namestili na pnevmatike in naša vožnja se lahko varno nadaljuje.

Kako je oblikovana avtomobilska sklopka? Sistem je namenjen za izklop in nemoten vklop motorja ter prestav v določenih trenutkih, in sicer pri menjavi prestav, prehitevanju ali zaviranju. Preberi več …

Druge objave:

admin