Nakup novih gum za naš avto

Gume na prvi pogled morda vse izgledajo enako. V resnici pa se skriva mnogo različne tehnologije v njih, ki je dobro, če jo poznamo. Gume so prva in edina točka kontakta našega vozila s cesto, zato odločajo o njegovi manevrljivosti, stabilnosti ter moči ustavljanja ter speljevanja. To odloča o sposobnosti vožnje našega vozila po mokrih, sneženih, suhih, grobih in drugih cestah ter podlagah. Poglejmo si vse lastnosti, ki jih moramo upoštevati, ko kupujemo nove gume.

Specifikacije in lastnosti naših gum

Ne glede na to ali kupimo nove ali pa poceni gume, ki so rabljene, moramo biti pozorni na njihove specifikacije. Velikost je prva lastnost, ki jo moramo upoštevati, saj ne želimo kupiti premajhnih ali prevelikih gum. 

Če previdno pregledamo zunanjo stran katerekoli gume, bomo hitro našli vrsto oznak, ki so napisane z velikimi črkami in številkami. Te znaki so lahko napisani nekako takole: 175/70 R14 80T. Če bi prevedli te oznake v opise, bi izgledalo vse skupaj tako: širina/višina gume, premer platišča, indeks hitrosti in nosilnosti.

Evropska zakonodaja

Tukaj moramo omeniti, da so na evropskem trgu bila sprejeta posebna pravila, ki narekujejo, da morajo vse gume nositi nalepko, ki vsebuje sledeče ocene:

  • Nivo hrupa, ki ga gume proizvajajo

Nivo hrupa je označen na nalepki, ko kupimo gume. Fizično pa lahko najdemo dodatne črtice ob gumi, katerih vrednosti segajo od 1 do 3. To pomeni, da je 1 črtica oznaka za najtišjo vrednost proizvajanja hrupa, 2 črtici pomeni povprečen hrup, 3 pa največji hrup.

  • Ocenjena poraba goriva

Tukaj je označen upor gume, ki se meri od A do G. A ima najmanjši upor, kar pomeni, da bo tudi poraba goriva najmanjša, G pa pomeni, da je poraba goriva in upor največji.

  • Stabilnost in oprijem na mokrih cestah

Oprijem gum na mokrih cestah in drugih podlagah je merjen v območju EU. To bomo opazili z razredi, ki jih označujemo od A do G. A pomeni, da je oprijem najboljši, medtem, ko F oznaka pomeni, da je najslabši. Razredov pa je vseh skupaj 7.

Poceni gume za naš avtomobil

Dostikrat lahko na spletu najdemo izredne akcije, kjer lahko kupimo poceni gume. Te lahko najdemo skozi celo leto in tako dobimo nove gume za naš avto. Lahko pa se vedno odločimo za rabljene gume, kar načeloma ni priporočljivo, vendar lahko tudi najdemo dobre kupčije. Poceni gume so dobra naložba, če nočemo preveč zapraviti za nujno avtomobilsko opremo. Tako si lahko tudi znižamo stroške, ko:

  • Kupujemo nov avtomobil in moramo zamenjati gume
  • Moramo kupiti ali zamenjati zimske ali letne gume, zaradi prevelike obrabe starih
  • Moramo hitro kupiti nove gume pred začetkom zimske ali poletne sezone

Zimske gume za mrzle mesece

Ko se bližajo mrzli meseci, bomo morali svoj avtomobil opremiti z zimskimi gumami. Narejene so za boljšo vodljivost vozila v ledenih in mokrih pogojih na cesti. Poleg tega nam omogočajo, da z večjo zanesljivostjo speljujemo in hitreje ustavimo vozilo na cesti s slabim oprijemom. 

Ko bomo kupovali zimske gume, se lahko zgledujemo po sledečih napotkih:

  • Zimske gume potrebujemo za boljši oprijem na mokrih cestah

Za zimsko obdobje moramo imeti na svojem avtomobilu primerne gume, saj bomo tako veliko bolj varni pri vožnji na vseh podlagah. Zimske gume so narejene uporabo pri temperaturah pod 7°C.

  • Vedno uporabimo gume v kompletu

Za večjo varnost na mokrih cestah vedno priporočamo nakup enakih zimskih gum. Tako se bo naše vozilo imelo boljši izkoristek goriva ter bomo lahko uživali v večjem oprijemu na cesti. Če uporabljamo gume različnih specifikacij, imamo lahko težave z zavijanjem, pospeševanjem in zaviranjem.

  • Primerna raven pritiska v gumah

Mrzlo vreme vpliva na notranji pritisk v naših zimskih gumah. Če vsak dan uporabljamo avtomobil, priporočamo, da pregledamo pritisk v gumah vsaj enkrat mesečno. Tako bomo zagotovili, da gum po nepotrebnem ne obrabljamo preveč in, da imamo primeren oprijem ceste.

Letne gume za poletno in jesensko vožnjo

Letne gume so narejene za najboljšo zmogljivost našega avtomobila pri vožnji v toplejših mesecih. Imajo izreden oprijem na mokrih in suhih cestah. Najboljšo zmogljivost imajo, ko temperatura preseže 7°C. Poleg tega imajo letne gume najboljši izkoristek goriva, saj ustvarjajo najmanj upora med vožnjo. Letne gume ne uporabljajmo pozimi, saj lahko s tem ogrozimo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

Za odlično ponudbo vseh avtomobilskih gum priporočamo obisk spletne strani https://www.silux.hr/. Na spletni strani bomo našli letne gume, zimske gume ter izredne akcije, ker lahko dobimo poceni gume vseh vrst.

Druge objave:

Matej