Različne vrste notranjih in zunanjih zrcal na avtomobilih

V notranjosti in zunanjosti avtomobila lahko zasledimo številna zrcala, katerih glavni namen je v tem, da pomagajo vozniku pri vožnji. Vsako izmed njih ima določeno vlogo pri uravnavanju vidljivosti med vožnjo na cesti, a številni vozniki pri tem ne vedo, kako jih je najbolje uporabljati. Največje število voznikov pri vožnji uporablja le vzvratna zrcala, dejansko pa je pri tem mogoče uporabiti več različnih vrst zrcal.

Uporaba vseh razpoložljivih zrcal v prometu povečuje našo varnost in varnost drugih voznikov na cesti. Prav zato je pomembno, da pri vožnji izkoristimo prednosti prav vseh zrcal in tako povečamo stopnjo varnosti v prometu. Če ima vozilo zaradi svoje oblike nekakšno slepo točko, je pri tem dobro namestiti dodatna zadnja ogledala za avto, ki bodo to slepo točko odpravila. Poznamo veliko različnih vrst avtomobilskih zrcal, med njimi so nekatera ročna, druga elektronska, pri tem pa se po velikosti razlikujejo glede na vozilo.

Različne vrste notranjih in zunanjih avtomobilskih zrcal

V avtomobilih obstajajo različni tipi zrcal, katera bomo v nadaljevanju tudi opisali. Tako poznamo:

  • Notranje voznikovo zrcalo
  • Zunanje stransko zrcalo
  • Vzvratno zadnje ogledalo za avto  
  • Sprednje zrcalo

Notranje voznikovo zrcalo za izračun razdalje med vozili

Notranje voznikovo zrcalo se v vozilu nahaja nad voznikovim sedežem. Notranje voznikovo zrcalo omogoča vozniku, da lahko vidi vozila ali predmete, ki se nahajajo v bližini njegovega avtomobila. Voznikovo zrcalo je prav tako namenjeno temu, da vozniku pomaga izračunati razdaljo med njegovim avtomobilom in vozilom, ki vozi za njim. Vožnja z notranjim voznikovim zrcalom omogoča vozniku natančno opazovanje ostalih vozil in predmetov v okolici.   

Stranska zrcala na zunanjem delu avtomobilskih vrat

Zunanja vratna zrcala se običajno imenujejo tudi stranska zrcala. Na avtomobilu so največkrat nameščena na zunanjem delu avtomobilskih vrat. Ta zrcala so nameščena na obeh straneh avtomobila, tako na levi kot na desni strani vrat. Zunanja stranska zrcala morajo biti ustrezno opremljena in delujoča, da bi se vozilo na enoletnem tehničnem pregledu kvalificiralo za vožnjo na cestah. Voznik mora zunanja stranska zrcala venomer uporabljati, skupaj z uporabo notranjega voznikovega zrcala. Le tako bo stopnja varnosti vožnje ustrezna.  

Zunanja stranska zrcala so izdelana iz ukrivljenega konveksnega stekla, kar vozniku omogoča širši vidni kot. Pomembno je, da so zunanja stranska zrcala vedno čista, še posebej ob vremenskih razmerah, kot sta dež in sneg. Čisti stranski zrcali vozniku omogočata pravilno ogledovanje odsevnih slik v zrcalu. Zunanja stranska zrcala je potrebno ustrezno prilagoditi glede na položaj voznikovega sedeža in njegovo višino.

Najboljši način za preverjanje, ali je stransko zrcalo pravilno nameščeno je ta, da si na voznikovem sedežu ogledamo končno točko, do koder sega naš avtomobil. Pri sami vožnji na cesti pa moramo na stranskem zrcalu razločno videti vozila, ki se peljejo za nami in prav tako vozila, ki so na našem levem ali desnem boku. Pri tem pa še posebej pozorno preverimo morebitno slepo točko na bočnem delu avtomobila.

Preberite tudi: Ogledala za avto so ključni varnostni dodatki

Ogledala za avto omogočajo vozniku, da opazi dogajanje za in okoli svojega vozila, obenem pa so nepogrešljiv pripomoček pri bočnem parkiranju in drugih manevrih z avtom. 

Vzvratno zadnje ogledalo za avto omogoča večjo vidljivost

Vzvratno zadnje ogledalo za avto največkrat najdemo na vozilih z ravnim koncem, sicer pa so to najpogosteje uporabljena zrcala v vseh vozilih. Ta notranja zrcala se nahajajo nad nadzorno ploščo. Ko pogledamo skozi to zrcalo, vidimo vse stvari, ki se nahajajo za nami. Z njim pa si lahko ogledamo tudi vse predmete, ki so našemu vozilu najbližji.

Enako nalogo vzvratnih zrcal pa lahko opravljajo tudi vgrajene kamere ali senzorji za sprožitev alarma, kateri lahko razlikujejo različne predmete v bližini vozila. Vzvratno zrcalo je zagotovo eno izmed zrcal, katere bomo uporabili, ko bomo pri vožnji na cesti želeli doseči maksimalno stopnjo varnosti pri upravljanju z vozilom. Vzvratna zrcala so pomembna tudi pri varnem menjavanju voznih pasov na avtocestah in cestah z večjim številom voznih pasov.

Sprednje zrcalo za dodatno pomoč pri cestni vidljivosti

S sprednjim zrcalom si pomagamo takrat, kadar želimo videti predmete ali vozila, ki so najbližja našemu avtomobilu. Uporabljamo ga sočasno z vzvratnim zrcalom, vendar moramo biti pri uporabi sprednjega zrcala zmerni, saj njegovo vlogo opravljajo že notranja voznikova zrcala in stranska zrcala.

Iskanje nadomestnih delov za avtomobilska zrcala

Zrcala na avtomobilu so dejansko zelo krhka, saj če vanje z nekaj sile udarimo, se bodo zagotovo odlomila, razbila ali udarila v tla. Takšnega zrcala ne moremo več uporabiti, saj bomo nanj zelo slabo videli. Zato je pri tem najbolje, da ustrezno zamenjavo zrcala poiščemo v spletni trgovini z avtomobilskimi deli Silux, kjer lahko najdemo tako notranja kot zunanja zrcala ter vzvratna zadnja ogledala za avto.  

Druge objave:

Matej