Po poti poporodne depresije

Porod je velik dogodek za vsakega starša in celotno bližnjo družino. Vsi se veselijo novega bitja in s tem tudi srečnega življenja ter novih izzivov. Skrb za novorojenčka v večini primerov na začetku prevzame mamica. Ona je edina, ki zmore hkrati nuditi toplino in ugodje bitju, ki je le nekaj dni poprej bilo povezano z njo. A sreča ni edino, kar se lahko pojavi v obdobju po porodu.

Poporodna depresija je pogosta bolezen

Depresija oziroma splošno slabo počutje z nenehno utrujenostjo ter pomanjkanjem volje in moči se pojavi vsaj pri desetini mamic. Nemočne in v stiski se velikokrat sprašujejo, kaj je narobe z njimi. Ne zmorejo občutiti pozitivnih občutkov sreče, velikokrat se znajdejo v vrtincu obupa in žalosti. Mislijo, da so za takšna občutja krive same, kar jih še dalje povleče v začaran krog bolezni.

To, da je poporodna depresija bolezen, ki nastane zaradi neravnovesja hormonov v telesu, ve le malokatera mamica. Večje zavedanje in znanje o tej nesrečni bolezni lahko spodbujamo z ozaveščanjem novopečenih mamic. Le te se z znanjem, kaj se dogaja v njihovem telesu, osvobodijo samoobtoževanja in negativnih misli. Večinoma zmorejo z nekaj podpore hitro in v celoti okrevati ter se počutijo osvobojene.

Pomoč novopečeni mamici pomaga prebroditi depresijo

Svojci in najbližji bi se morali zavedati, da je mamica po porodu resnično v celoti vpeta v življenje novorojenčka. Z njim diha, spi, ga hrani, skrbi za njegovo higieno in vse druge potrebe, ki jih ima. Poleg naštetega s težavo skrbi še za gospodinjstvo in ostale obveznosti, zato vsaj v prvem mesecu potrebuje ogromno pomoči. Ne smemo pozabiti, da tudi njeno telo okreva. Pomoč je seveda dobrodošla v vseh prvih mesecih, saj je prvo tromesečje najbolj naporno. Dokazano je, da mamice z več pomoči v gospodinjstvu in pri skrbi za otroka, bistveno redkeje zbolevajo za poporodno depresijo, kot tiste, ki te pomoči nimajo.

Psihoterapevtska pomoč pri poporodni depresiji

V obdobju po porodu telo ženske okreva tako fizično, navzven vidno, kot tudi psihično. Hormonske spremembe in nova življenjska situacija lahko privedejo tako daleč, da si mamica ne zmore sama pomagati. Kadar depresija vztraja, je priporočljivo poiskati pomoč psihoterapevta. Ta se zna strokovno lotiti težav, terapije pa pomagajo do bistveno hitrejšega okrevanja mamice.

Za mamice, ki trpijo za poporodno depresijo in so fizično in psihično izčrpane, kar jih ovira pri tem, da bi si poiskale pomoč je vse bolj dobrodošla online psihoterapija.

Testosteron je t.i. moški hormon, ključen za razvoj reproduktivnih organov in značilnih moških karakteristik, kot sta povečana količina puste mišične mase in kostne gostote. Preberi več …

Druge objave:

admin