Kaj je granulomsko periapikalno vnetje?

Težave z zobmi so morda najbolj travmatična izkušnja za vsakega, ki je to že izkusil. Z rednimi pregledi pri zobarju se lahko večini težav izognemo, ampak to v današnjem svetu ni vedno možno. Danes bomo govorili o granulomu, ki je ena izmed najbolj pogostih zdravstvenih komplikacij pri ljudeh vseh starosti. Poglejmo si kaj sploh je granolom, kako ga preprečimo in kako ga lahko pozdravimo.

Kaj točno je granolom?

Kot skoraj vse težave z zobmi, se tudi ta začne z vnetjem. To vnetje, če ga ne zdravimo, lahko povzroči hude bolečino sosednjih zob, kot tudi drugih organov v telesu. Večinoma pride do takega vnetja zaradi globokega kariesa ali nepravilnega načina zdravljenja drugih težav z zobmi. Granolom ne moremo opaziti s prostim očesom, vendar si lahko stanje bolje predstavljamo z slikanjem zob ali z različnimi znaki v in na telesu.

Kot omenjeno prej, je velikokrat za diagnozo granoloma potreben rentgenski posnetek zob. Temu je tako, saj ni nujno, da je bolani zob boleč. Največkrat se razvije tako stanje na zobeh z velikimi plombami po večih letih. Čeprav zob navzven izgleda zdrav, ni nujno, da je tako tudi pod plombo. Prvi znak je nastanek velike gnojne bule na vrhu korenine, ki se lahko razvije v dentalno cisto.

Zdravljenje

Ko opazimo simptome granoloma, je zdravljenje potrebno nemudoma, da se izognemo večjim komplikacijam v prihodnosti. Zdravljenje določi zobozdravnik glede na stanje granoloma. Če je bolezen v naprednem stanju, je potreben rez v dlesni, da se odstrani gnoj. Zobozdravnik mora odstraniti gnoj iz kosti, da ne pride do večjih vnetij. Če stanje ignoriramo, lahko prizidane zdravje ostalih zob, srca in drugih organov. To je zato, ker je gre za stalen vir infekcije in bakterije lahko krožijo po telesu.

Preprečitev nastanka zapletov

Redni pregledi pri zobozdravniku lahko hitro preprečijo nastanek majhnih in velik zapletov zaradi vnetij v ustni votlini. Granolom bomo skoraj sigurno preprečili, če se bomo izogibali sladkorju, saj tako nastane največ težav z zobmi. Prehrana kot tudi redna telesna aktivnost nam bo pojačala imunsko odpornost na vsa vnetja. Težave z zobmi velikokrat povzroči tudi stres, saj nam uničuje imunski sistem, ki se hitro pokaže v zdravju kosti in mehkih tkiv v našem telesu.

Druge objave:

admin