Zobobol je najpogostejša bolečina v ustni votlini

Zobobol je posledica različnih dejavnikov

Kadar se nas loteva zobobol, je potrebno vedeti, da bolečina izvira iz notranjosti zoba, zato je potrebno v tem primeru nujno obiskati zobozdravnika, kjer se odkrijejo vzroki zobobola. Najpogosteje se pojavi kot posledica zobne gnilobe ali kariesa, sicer pa na to vpliva še mnogo drugih dejavnikov.

Bolečina v ustni votlini lahko nastane zaradi vnetja zobnega živca, granuloma, vnetja dlesni, poškodbe zob, vnetja sinusov ali zaradi občutljivosti zoba po plombiranju.

Proti zobobolu se lahko borimo na različne načine

Zavedati se je potrebno, da vsak zobobol še ne pomeni resne težave, vsekakor pa ga ne moremo prezreti in je obisk zobozdravnika nujen. Do obiska zobozdravnika pa si lahko pomagamo z različnimi metodami.

Zobobol
Zavedati se je potrebno, da vsak zobobol še ne pomeni resne težave

Paradontoza je nevarna bolezen obzobnih tkiv

Paradontoza ali parodontalna bolezen je zelo zahrbtna bolezen, ki se pri večini ljudi pojavi po 40. letu starosti in se lahko ustrezno pozdravi le, če pravočasno ukrepamo. Mnogi ji ne posvečajo veliko pozornosti, kar lahko pripelje tudi do resnejših bolezenskih stanj.

Bolezen nastaja v obzobnih tkivih kot posledica nerednega odstranjevanja zobnega kamna, ki je idealno gojišče za bakterije predvsem zaradi tega, ker ga sami ne moremo odstraniti. V zobnih žepkih med zobmi in dlesnijo pride do vnetja, ki sprva zajema le dlesni, kasneje pa vodi v paradontozo.

Preberite si še naslednji članek: Katere so najboljše električne zobne ščetke?

Na voljo je osupljiv izbor električnih zobnih ščetk, od cenejših do tistih, ki se povežejo s pametnim telefonom in ponujajo več načinov ščetkanja. Skupno vse pa je, da običajno očistijo bolje kot ročno čiščenje zob. 

Ne spreglejte opozorilnih znakov paradontoze

Krvavenje dlesni je prvi resen znak, ki ga ne smemo zanemariti, poleg tega pa postanejo dlesni rožnate in rdeče barve, lahko pa se pojavi še oteklina. Če se ob tem pojavi še slab zadah, ter iztekanje gnoja, pa je to resno opozorilo, da je bolezen napredovala.

V tem primeru začne paradontoza uničevati tudi druge strukture zob. Dlesni in kostnine začnejo odstopati in praktično izginjati, zaradi česar postanejo zobje majavi in začnejo odpadati tudi, če so popolnoma zdravi. 

Druge objave:

Matej