Nagrobnik, obeležje spomina

Urejanje groba običajno pričnemo z načrtovanjem nagrobnika, torej kamnite plošče, na katero zabeležimo podatke o ljubljeni preminuli osebi. Kako se lahko lotimo načrtovanja? V prvi vrsti tako, kot bi vzeli nepopisan list papirja.Nagrobnik

Ideje za nagrobnik

Kljub temu, da ste v času žalovanja, vzemite list papirja in na nanj izlijte svoja čustva. Lahko ga obrežete sli list tudi neravno odtrgate – nikjer ne piše, da morajo biti vsi robovi pravilni, gladki, da je treba kamen rezati pod pravim kotom in v pravilne geometrijske oblike.
Nadaljujte z risanjem in pisanjem. Ne želite zgolj gladke plošče? Kamen je mogoče loščiti, prav tako pa ga lahko na različne načine brusimo in v njem ustvarjamo zanimive vzorce. Na kamen nato namestimo tudi elemente, ki pričajo o pokojniku oziroma služijo kot dekoracija. To so:
1. Zapis pokojnikovega imena in letnice rojstva ter smrti. Zapis je lahko graviran, pogosteje pa se odločamo za namestitev s pomočjo zlatih ali srebrnih črk, ki se aplicirajo na kamen. Povprašajte, ali so vam na voljo tudi druge barve in različne tipografije.
2. Pokojnikova fotografija. Nekateri želijo poleg imena umestiti tudi sliko. Tudi ta se lahko gravira, lahko pa nagrobnik opremimo z okvirjem in vanj vstavimo fotografijo, ki je natisnjena na plastično podlago (ali tudi plastificiramo običajno fotografijo), da je ta bolj obstojna.
3. Na nagrobnik pogosto zabeležimo tudi rek ali misel, ki izkazuje našo ljubezen, naznanja slovo, priča o življenju preminulega. Izberite jo premišljeno in tudi to umestite na svojo skico. Dodate lahko tudi kak dekorativen element, na primer vrtnico iz kovine ali angela.
4. Pomemben del groba je prostor za postavitev sveč, ki je običajno iz enakega kamna kot nagrobnik. Lahko se nagrobne plošče drži, ali pa je tudi povsem samostojen element, kar je pogosteje. Kam ga boste umestili?Nikakor ni nujno, da je ravno ob vznožju groba.
5. Prostor za cvetje in svetilka sta lahko ravno tako samostojna, ali pa sta del nagrobnika. Če je ta nekoliko bolj razgiban in nima oblike enostavne ravne plošče, se lahko svetilka postavi tudi v sredino same nagrobne plošče, v kateri v ta namen naredimo lepo oblikovano odprtino. Prav tako lahko iz kamna zanimivo oblikujemo tudi stopničasto oblikovane polička, na katere se lahko postavi estetske lončke s cvetlicami ali dekorativne nizke svečnike – ni nujno, da so vse rože zasajene ali v vazi!

Izbira kamna za nagrobnik

ko se odločate o tem, kakšen kamen je primeren za nagrobnik (http://www.vmkunovar.si), imejte v mislih predvsem to, da mora biti obstojen oziroma odporen na vremenske vplive. Na voljo so vam sicer najrazličnejši kamni v najrazličnejših barvah, in če se oglasite v kamnoseštvo še preden začnete oblikovati svoje zamisli, boste morda prav v kamnu našli navdih. Ne omejujte se – nikjer ne piše, da mora biti kamen granitno siv, svetlo siv ali bel. Res je, da je potrebno pri nagrobniku paziti, da smo zmerni, saj pretirano bahavi grobovi hitro preveč izstopajo in delujejo nečimrno, a izbira temno rdečega, kot reka zelenega, bež ali modrikastega kamna je še vedno povsem v redu, če to dobro uskladite s preostankom groba, torej z načrtovano zasaditvijo.

https://www.youtube.com/watch?v=ydZzjJqY1ks

Druge objave:

admin