Boljši vid s primernimi očali

Očala so postala nujni dodatek za mnoge ljudi v današnjem svetu. Napredek tehnologije v optiki pa je omogočil, da z njimi lahko izboljšamo svoj vid tudi, če izkušamo kratkovidnost, daljnovidnost ali trpimo za drugimi napakami oči. Naš očesni zdravnik nam predpiše korekcijska očala, ki uporabljajo določene leče za izboljšanje našega vida. Namenjene so občasnemu ali celodnevnemu nošenju, saj nam pomagajo pri branju, vožnji in drugih opravilih s katerimi smo soočeni vsak dan. Leče v očalih popravijo vstopni kot svetlobe v naše oči, kar nam omogoča čist in jasen pogled na bližnje in oddaljene predmete.

Korekcijska očala nudijo boljši vid ljudem z miopijo

Ena izmed najbolj pogostih bolezni oziroma stanj vida je miopija oziroma kratkovidnost. To je zdravstveno stanje oči, ki imajo nepravilno obliko. Zato se svetloba nepravilno razporedi v naših očeh. Posledica pa je zamegljen vid bolj oddaljenih predmetov. Razvije se zelo hitro, sčasoma pa lahko tudi napreduje. Vedno bolj pogosta je pri otrocih vseh starosti. Raziskave so pokazale, da je se miopija prenaša preko genetskega zapisa v družini. Meglen vid je mogoče hitro odpraviti s korekcijskimi očali, ki pravilno upognejo žarke svetlobe, da se izostrijo na mrežnici in na pred njo. Tako oddaljeni predmeti ne bodo videti več zamegljeni.

Miopija
Ena izmed najbolj pogostih bolezni oziroma stanj vida je miopija oziroma kratkovidnost. To je zdravstveno stanje oči, ki imajo nepravilno obliko.

Daljnovidnost je pogosta težava z očmi 

Daljnovidnost ali hiperopija je zelo pogosto stanje vida. Prepoznamo ga po tem, da je možno videti oddaljene predmete. Slabo oziroma zamegljeno pa vidimo predmete v svoji neposredni bližini. Za omenjeno težavo z vidom trpi približno 10% svetovnega prebivalstva. Povzroča jo nepravilna oblika leče ali roženice. Večinoma je težava prisotna že od rojstva, vendar se lahko razvije tudi kasneje. Preprost očesni pregled nam lahko hitro pove, če trpimo za miopijo ali hiperopijo. Obe nepravilnosti vida je možno z visoko učinkovitostjo odpraviti s pravilnimi korekcijskimi očali za občasno ali stalno uporabo. 

Astigmatizem ima simptome kratkovidnost in daljnovidnosti

Nekateri ljudje trpijo za stanjem oči, ki mu pravimo d. Povzroča ga nepravilna ukrivljenost oči, kar povzroča simptome miopije in hiperopije. Tako so bližnji in oddaljeni predmeti zamegljeni, kar trpečemu človeku močno oteži normalno življenje. Dejstvo pa je, da je astigmatizem mnogokrat prisoten že ob rojstvu. Simptome omenjenega stanja je mogoče odpraviti z nošnjo korekcijskih očal ali preko laserske operacije. Nepravilnosti v obliki oči je možno odpraviti z lasersko operacijo, kjer se odstrani majhen del roženičnega tkiva, da se popravi oblika oči.

Po 40. letu se veliko ljudem naravno poslabša vid

Pri doseženem 40. letu starosti se lahko pojavi očesno stanje, ki mu pravimo presbiopija. To je posledica naravne degradacije oči, ki sčasoma postaja bolj prevladujoča. Posledice so nezmožnost osredotočenja na bližnje predmete. Obisk pri očesnem zdravniku lahko hitro potrdi prisotnost presbiopije. Stanje je možno izboljšati s primernimi korekcijskimi očali ali lečami. Nekateri ljudje pa se odločijo za operacijo. 

Redni obiski pri optometristu ali oftalmologu bodo zagotovili, da ohranimo svoj vid v najboljšem stanju. Dejstvo je, da so naše oči tudi odraz raznih zdravstvenih stanj v telesu. Tako je možno, da se pri pregledu oči odkrije diabetes, rak, visok krvni tlak ipd. To pa je samo še dodaten razlog, da se priporoča obisk očesnega zdravnika vsaj enkrat letno. 

Druge objave:

Matej