Specialistični okulistični pregledi za otroke odpravijo očesne napake

Najpogostejše težave z vidom otrok

Optiki izpostavljajo pet najpogostejših težav z vidom otrok. Najpogostejša je leno oko, kjer gre za slabši vid na enem ali obeh očesih brez opazne okvare. Druga je nepravilna poravnava oči oziroma škiljenje. Tretja je nezmožnost poravnavanja oči. Četrta je nezmožnost koncentracije in barvna slepota. Peta pa je bolezen zunanjega očesa, kjer gre za okužbe vek in trepalnic. Vse našteto je potrebno pravočasno zaznati in zdraviti. Na ta način ne pride do večjih okvar vida. 

Pregled v optiki je hiter in neboleč

Malčke pogosto skrbi, da bodo v optiki izvajali boleče in invazivne preglede oči. Optiki dejansko izvajajo zelo otrokom prijazne preglede, ki so prilagojeni otrokovi starosti. Veliko obiskov je preventivne narave, saj starše skrbijo dednost in bolezni v družini. 

Težave z vidom v družini

Optometrist se pri pregledu najprej posvetuje s starši, da dobi družinsko zgodovino. Nadalje pregleda očesno motoriko, oči in očesno ozadje ter zenice. Med pregledom dober optik takoj opazi, ali otrok škili, ali ima kakšne druge težave. Dioptrijo zmeri s pomočjo skiaskopije, kjer gre za retinoiskopijo brez kapljic.

Korekcijska očala in izboljšanje vida

V kolikor otrok po presoji optika potrebuje očala, izberite lahke plastične okvirje, ki otroka ne bodo motili pri gibanju. Velikokrat starši izberejo kar taka očala, ki imajo priložen trak, ki gre okoli glave in tesno fiksira očala. Na ta način otrok očal med fizično aktivnostjo ne bo izgubil. Za malčke je bolje, da izberete lahke okvirje s plastičnimi stekelci, ki se ob padcu na tla ne razbijejo. Starejšim pa izberite lahke modne aluminijaste okvirje s steklenimi stekli, ki se ne spraskajo.

Druge objave:

Matej