Ogledala za avto so ključni varnostni dodatki

Vsak avto ima vključenih veliko varnostnih dodatkov v obliki številnih tehnologij. Zelo prepoznavna so ogledala za avto. Nahajajo se zunaj kot tudi znotraj vozila. Njihova glavna naloga je ta, da omogočajo vozniku, da opazi dogajanje za in okoli svojega vozila. Obenem pa so nepogrešljiv pripomoček pri bočnem parkiranju in drugih manevrih z avtom. Namenjena so tudi uporabi med vožnjo, saj je mogoče preko ogledal spremljati stanje za zadkom, bokom in drugih delih avta. S primerno uporabo ogledal se močno poveča varnost in odzivni časi voznika v primerih kritičnih ali drugače nevarnih situacij. 

Notranje ogledalo v avtomobilu

Notranja ogledala za avto so z nami že približno 100 let. Sprva so bila namenjena za dirkalne avtomobile, kmalu pa se je pokazala potreba po vgradnji omenjenih ogledal v vsako cestno vozilo. To pa zato, ker se je vsak voznik potreboval zavedati, kaj se dogaja za njegovim vozilom. 

Leta 1921 je bilo notranje ogledalo patentirano in takrat se je tudi pričela serijska vgradnja v vse avte. Tako so številni vozniki pridobili sposobnost spremljanja dogajanja za njihovim vozilom. To pa je močno zmanjšalo razne nezgode in druge nesreče.

Zunanja avtomobilska ogledala

Vse do poznih 60.ih let prejšnjega stoletja se bila stranska avtomobilska ogledala mišljena kot luksuzni dodatek za avtomobile. Z razvojem cest pa so se izkazala za nujni varnostni dodatek, saj so avtomobili postali večji in hitrejši. Obenem pa je bilo mogoče opaziti vedno več hitrih cest, kjer so bila zunanja ogledala ključna pri zagotavljanju varne vožnje, prehitevanju ipd.

Vozila, ki se prikažejo v stranskih avtomobilskih ogledalih, so morda bližje kot mislimo.
Stranska avtomobilska ogledala so nujni varnostni dodatek, saj so vozila in drugi objekti, ki se prikažejo v avtomobilskih ogledalih, morda bližje kot mislimo.

Pomembno se je zavedati, da vozila in drugi objekti, ki se prikažejo v avtomobilskih ogledalih, so morda bližje kot mislimo. Težko je oceniti maso in hitrost vozila, ki vozi za nami, ko ga opazimo v zunanjih ogledalih. To je deloma tudi zato, ker je samo steklo ogledala ukrivljeno, da nam nudi večjo površino oziroma vidni kot za našim avtomobilom.

Mrtvi kot vida

Neglede na velikost, dodatno opremo in druge lastnosti našega avta, bomo vedno imeli slepo točko v ogledalih pod določenim kotom. To pomeni, da tudi, če uporabljamo ogledala za avto na straneh ali v kabini, ne bomo videli vsega, kar se dogaja za in ob našem avtu. Zato je zelo pomembno, da pri menjavanju pasu, zavijanju v križiščih, parkiranju, prehitevanju ipd. obrnemo glavo in preverimo določeno zunanjo stran ob našem avtu. S tem zagotovimo, da se v mrtvem kotu ne skriva motorist, kolesar ali ovire, ki jih ne želimo zadeti.

Kako prilagoditi avtomobilska ogledala, da boste odpravili mrtve kote?

Močno priporočljivo je, da katerokoli ogledalo v svojem avtu čim prej zamenjamo, če so na njem prisotne poškodbe. Tako bomo ohranili jasen pogled na dogajanje za in pri straneh vozila, kar je zelo pomembno pri vsakodnevni vožnji.

Druge objave:

admin