Ali so odbijači za avtomobile uporabni?

Vozim že več kot petnajst let in vedno sem se imela za dinamično voznico, kar se tiče vožnje po cesti, kadar pride do parkiranja pa sem žal nekoliko nespretna. Mimogrede pozabim, da sem ob parkiranju avtomobil pustila v bližini betonskega korita za rože, kovinskega stebrička, stojala za kolesa in podobno. Tako se mi je že nekajkrat pripetilo, da sem na parkirišču po lastni krivdi poškodovala svoj avto. Tako kot pri drugih nerodnih voznikih tudi pri meni najbolj trpijo odbijači za avtomobile, ki so bili še na vsakem mojem avtu doslej potrebni popravila in zamenjave, ali pa so bili precej opraskani ali tudi napokani.odbijači
Odbijači za avtomobile so prav zaradi mojega načina parkiranja tisti del avtomobila, ki mi je najbolj pomemben. In že večkrat sem se vprašala, zakaj ne bi bili odbijači za avtomobile zaščiteni avtomobili kar v celoti – z vseh strani? Nekako tako kot avtomobilčki v zabaviščnem parku, kjer se lahko po mili volji zaletavaš, pa ni nič hudega, saj velik del sile naleta prevzame guma, ki ščiti avtomobilček z vseh strani.
Ja, prav praktično bi bilo, če bi imel avto zaščito iz plastike tudi na obeh bokih, ne pa le spredaj in zadaj. Če bi se slučajno podrgnil ob drug avto, bi moral zamenjati zgolj stranski odbijač, do dejanskega stika med kovinskim deli oziroma karoserijo pa ne bi prišlo. Nenazadnje bi bili lahko takšni odbijači za avtomobile pravi potrošni material – brez problemov in težav bi jih ob iztrošenosti oziroma večji poškodovanosti z avtomobila odstranili in namestili nove.
Pravzaprav sem pred kratkim navdušeno ugotovila, da se je ta moja zamisel morda delno celo uresničila. Ko je francoski proizvajalec avtomobilov predstavil novi avtomobil z zanimivim imenom »kaktus«, sem opazila, da ima avtomobil dejansko plastiko tudi na bokih. Ne po celotni dolžini, vendar so ploskve preko prednjih in zadnjih vrat za potnike dovolj velike, da bi lahko služile prav namenu, ki sem si ga zamislila jaz. Moram pa priznati, da ob svoji zamisli nisem računala na to, kakšen bi bil dejansko videz avtomobila s takšnimi odbijači – in zdaj moram priznati, da ni kaj prida estetski, oziroma da je francoski »rastlinski« avtomobil zagotovo kaktus in ne bo mogel nikoli postati vrtnica.

Preberite si še o tem, kje se dobijo poceni avtodeli.

 

Druge objave:

admin