Pomembna vloga DPF filtra za avto

Čeprav za svoj avtomobil zelo dobro skrbite in ga redno vozite na servis in potrebna opravila, pa kljub temu včasih pozabite, kako pomembno vlogo imajo nekateri avtomobilski deli. Med drugim tudi DPF filter za avto, o katerem nekateri vedo žal premalo.

Filter trdih delcev v avtu je po zasnovi precej preprost del izpušnega sistema. Kljub temu ima torej zelo pomembno vlogo. Njegova ključna naloga je, da v posebno satovje iz kovinskih materialov ali pa keramike lovi trdne delce oziroma saje. Te nastajajo pri izgorevanju mešanice zraka in plinskega olja.

Poškodbe DPF avtomobilskega filtra

DPF filter za avto se lahko hitro poškoduje. Precej poškodb na primer nastane zaradi povsem nestrokovnega čiščenja oziroma zaradi poskusov čiščenja. Nekateri garažni mehaniki se namreč takšnega dela lotijo kar s pomočjo visokotlačnega čistilnika in z vodo. Na takšen način sicer lahko iz filtra odstranite veliko umazanije, kljub temu pa se lahko zelo hitro poškoduje zelo občutljivo satovje v njem.

nov DPF filter za avto
Spremembe zmogljivosti lahko poškodujejo DPF filter za avto, prav tako uporaba nizkokakovostnega goriva in celo pogosto delovanje avtomobila na nizki ravni goriva, saj se lahko avtomobil izogne ​​regeneraciji DPF zaradi varčevanja z gorivom.

Strokovnjaki prav tako opozarjajo, da ni dobro, da se DPF filter za avto čisti s pomočjo kemičnih sredstev oziroma z nekaterimi tekočinami. Tudi v tem primeru se namreč posegi lahko hitro končajo z uničenim ali celo s povsem izgorelim filtrom. V njem se namreč naredijo strdki.

Najbolj učinkovito čiščenje DPF filtra

Veste, kako DPF filter za avto najprimerneje in najučinkoviteje očistite? S pomočjo termične obdelave. Pri takšni vrsti čiščenja se temeljito pregleda pa tudi izmeri pretok plinov pri različnih obremenitvah. Filter trdih delcev se nato položi v posebno žarilno peč, ker se kar nekaj ur pregreva pri zelo visoki temperaturi.

Čiščenje DPF filtra za avto doma – 9 testiranih kemikalij (čiščenje pepela DPF filtra za trdne delce)

Po pregrevanju filtra se lahko izpihajo čisto vse saje. Nato se ponovno izmeri pretok, naprava se zvari nazaj v ohišje in očisti. Očiščeni DPF filter za avto nato dobi potrdilo o meritvah pretoka zraka oziroma plinov.

Kdaj čiščenje avtomobilskega filtra trdih delcev ne pomaga?

Kadar pa je satovje v filtru uničeno ali poškodovano, tudi čiščenje ne pomaga več. Satovje naprave je namreč potrebno obvezno zamenjati z novim. V tem primeru je prav tako zelo pomembna kakovost satovja in tudi v tem primeru se na trgu pojavljajo primeri slabe oziroma povsem neprimerne kakovosti.

Druge objave:

Matej