Ključen del vsakega avtomobila z motorjem na notranje izgorevanje

Bencinski in dizelski motorji pri delovanju proizvedejo dokaj veliko količino odpadnih plinov. Te plini so posledica izgorevanja goriva. Pri izgorevanju goriva se ustvari pogonska moč, ki jo motor v avtu prenese na menjalnik. Posledično se pogonska sila prenese na kolesa vozila pri čemer veliko vlogo igra tudi sklopka. Vsi odvečni plini preidejo skozi avtomobilski izpušni sistem, kjer se nahaja tudi katalizator. Pomembno je, da se zavedamo vseh ključnih funkcij, ki jih ima sistem za izpuh v našem avtu, saj bomo tako zagotovili, da bo naš jekleni konjiček vedno deloval najbolj učinkovito.

Izpušni sistem skrbi za čist izpuh plinov

Dandanes vsi proizvajalci avtomobilov želijo zmanjšati izpuste škodljivih plinov, ki preidejo iz motorja v zunanjost. Pri tem igra pomembno vlogo izpušni sistem, saj spremeni večino nevarnih plinov v neškodljivo paro. Za doseganje omenjenega cilja je tudi zadolžen katalizator, ki segreje in prefiltrira pline do te mere, da postanejo neškodljivi. To pa je izredno pomembno za ohranjanje narave kot tudi človeškega zdravja.

avtomobilski izpušni sistem
Avtomobilski izpušni sistem spremeni večino nevarnih plinov v neškodljivo paro. Za to poskrbi katalizator, ki segreje in prefiltrira pline do te mere, da postanejo neškodljivi.

Moderni izpušni sistemi so tehnološko izpolnjeni do te mere, da zanesljivo delujejo skozi celotno življenjsko dobo avtomobila. Lahko se pripeti, da kateri od kovinskih zvarov poči ali pa se pojavijo druge poškodbe. V tem primeru je ključno, da čim prej zamenjamo oziroma popravimo omenjen sistem, saj se drugače lahko pojavijo razne tehnične težave z našim avtomobilom.

Avtomobilski katalizator uničuje škodljive pline

Eden izmed velikih onesnaževalcev našega planeta je bencinski motor z notranjim izgorevanjem. To večinoma velja za starejše in tehnološko neizpolnjene motorje, saj imajo novejše izvedbe zelo majhen ogljični odtis.  Zato so številni proizvajalci pričeli vgrajevati katalizatorje v svoja vozila. V resnici je to dokaj preprosta naprava, ki načeloma brez težav deluje tudi po deset let in več. Pogosto ima dovolj visoko življenjsko dobo, da je ni potrebno menjati. Je pa res, da je katalizator ključni del avtomobilskega izpušnega sistema.

avtomobilski izpušni sistem in katalizator
Katalizator je ključni del avtomobilskega izpušnega sistema.

Naloga katalizatorja je, da močno segreje pline v izpušnem sistemu. S tem jih spremeni v neškodljivo paro in močno zniža izpust emisij. Preko EGR ventila pa se nekateri plini vrnejo nazaj v izgorevalno komoro v motorju, kjer se jih ponovno uporabi za ustvarjanje pogonske moči.

Svečke za avto so ključni mehanični deli vsakega avtomobila

Motor z notranjim izgorevanjem potrebuje način oziroma tehnologijo, ki zažene proces izgorevanja goriva. Za to so zadolžene svečke za avto, ki ustvarijo iskro. Omenjena iskra povzroči, da se kisik in gorivo v batih motorja vnameta. To povzroči, da se motor prične obračati in da se ustvari sila kompresije. Omenjen proces je vedno pomemben oziroma ključen, ko želimo zagnati motor v našem avtu. 

Svečke za avto
Svečke za avto ustvarijo iskro, ta pa povzroči, da se kisik in gorivo v batih motorja vnameta.

Ko se svečke za motor iztrošijo, pričnejo delovati slabše. Tako bomo morda imeli težave med zagonom motorja, kot tudi z višjo porabo goriva. Načeloma jih je potrebno zamenjati pri vsakem večjem servisu. Lahko pa se zgodi, da so potrebne menjave tudi prej. Pogostost menjave je odvisna od številnih dejavnikov, kot so velikost in vrsta motorja, pogostost vožnje, kakovost izdelave svečk za avto, starosti avtomobila in mnogo več.

Kako opazimo slabo delovanje svečk za avto?

Vsak avtomobilski del ima omejeno življenjsko dobo. Nekateri deli za avto zdržijo več let ali pa tudi desetletja, drugi pa so dokaj hitro potrebni menjave. Pri svečkah za avto je tako, da jih moramo zamenjati po določenem številu prevoženih kilometrov. najbolj je, da jih zamenjamo pri vsakem večjem servisu ali ko opazimo, da niso več primerne za uporabo. Težave s svečkami za avto je mogoče prepoznati po sledečih simptomih:

  • Trkajoči ali ropotajoči zvoki iz predela motorja
  • Motor s težavo zaženemo, ko je hladen
  • Slabša zmogljivost našega avtomobila
  • Slabša ekonomija goriva, zaradi nezadostne iskre, ki jo ustvarijo svečke za avto

Ali kaj pridobimo z nadgradnjo izpušnega sistema v avtomobilu?

Nadgradnja kateregakoli avtomobilskega dela nam lahko prinese številne ugodnosti. Enako velja za izpušni sistem avtomobila, ki skrbi za učinkovito odvajanje plinov. Načeloma po nadgradnji ni potrebe, če vse komponente delujejo brez težav. V primeru, da želimo boljšo ekonomijo goriva, bolj udaren zvok, ko pritisnem na stopalko za plin in boljši izgled jeklenega konjička, je priporočena nadgradnja sistema za izpuh plinov. 

6 nasvetov za nadgradnjo izpušnega sistema

Različne dele izpušnega sistema za avto je mogoče tudi popraviti, ko se okvarijo. Zato ni potrebe po menjavi vseh delov, razen seveda teh, ki so okvarjeni. Priporočeno je, da od časa do časa mehanik ali drugo strokovno osebje preveri podvozje našega vozila. Tako je mogoče ugotoviti težave z vzmetenjem, katalizatorjem, EGR ventilom, rokami koles in drugimi avtomobilskimi deli.

Druge objave:

admin