Majhen in priročen medij za shranjevanje podatkov

Moderna informacijska tehnologija nam omogoča, da prenašamo s seboj ogromno količino podatkov, ne da bi zato potrebovali računalnik. Za to nalogo se večinoma uporabljajo USB ključi, ki jih lahko zasledimo v številnih konfiguracijah. Priporočljivo je, da se pred nakupom pozanimamo o hitrosti prenosa podatkov. To v večini primerov določa standard USB 2.0 in USB 3.0. Tako bomo zagotovili, da bo naprava delovala po naših pričakovanjih. Obenem pa je velikost samega spominskega medija tudi zelo pomembna lastnost.

USB ključi in hitrost prenosa

Vsak USB ključ ima drugačno hitrost prenosa podatkov. Hitrost zapisovanja in branja v glavnem predstavljata USB 2.0 in USB 3.0. Dandanes večina ključev uporablja USB 3.0. Nekatere cenejše izvedbe pa imajo še vedno vgrajeno starejšo USB 2.0 tehnologijo. Oba standarda sta enako zanesljiva. Je pa res, da USB 3.0 ima veliko hitrejše prenose podatkov. To je izredno priročno v primerih, če pogost na USB ključ prenašamo ogromno količine podatkov. 

USB ključi se uporabljajo za prenašanje podatkov.

USB ključki 3.2 Gen 2 so izredno hitri

Najnovejši standard prenosa podatkov, ki ga USB ključi uporabljajo se imenuje USB 3.2. Načeloma ga lahko opazimo pri ključih višjega razreda. Deluje do 20x hitreje od USB ključev 2.0, kar je izredno impresivno. Taki USB ključki so namenjeni najbolj zahtevnim uporabnikom, saj dosegajo hitrosti SSD diskov. Res je, da so dražji po nakupni ceni, vendar so veliko hitrejši od ostalih ključev.

USB ključki in velikost vgrajenega pomnilnika

Dandanes je velika kapaciteta prenosnih spominskih medijev zelo pomembna. Moderne digitalne vsebine so postale zelo velike, saj recimo film v 4K kakovosti hitro zavzame 8 gigabajtov prostora in več. Najbolj pogoste velikosti vgrajenega pomnilnika USB ključkov so 16, 32 in 64 gigabajtov. Za prenos pisarniških datotek, glasbe in drugih podatkov so čisto dovolj ključi z 16 gigabajti prostora. Za filme in igre pa se priporoča USB ključ z 32 ali 64 gigabajtov velikim pomnilnikom.

USB-C in USB-A vhoda

Najnovejše vodilo za prenos podatkov je USB-C. Uporabljajo ga že skoraj vsi pametni telefoni. Najdemo pa ga lahko tudi na prenosnih in namiznih računalnikih. Tudi USB ključki so pričeli uporabljati USB-C vodilo, saj podpira hitre prenose podatkov USB 3.2, obenem pa lahko napaja tudi močnejše naprave. Še vedno pa večina ključev USB uporablja USB-A vodilo. Nekateri ključi, imenujemo jih OTG USB ključi, pa imajo oba vodila na voljo. S tem nam je omogočeno, da jih lahko priklopimo v računalnik, mobilni telefon, tablico ipd. Izgledajo tako, da imajo na eni strani USB-A, na drugi pa USB-C vodilo.

Druge objave:

Matej