Kako delujejo električni motorji

Približno ena tretjina električnih motorjev oz. z drugo besedo elektromotorji v industrijski proizvodnji uporablja jermenski pogon. Jermenski pogoni zagotavljajo fleksibilnost pri namestitvi glede na breme. Jermenic različnih premerov pa povečajo ali zmanjšajo gnano hitrost bremena. Pravilno konstruiran jermenski pogon nudi visoko stopnjo energetske učinkovitosti, teče hitro ne potrebuje mazanja in teče brez posebnega zadrževanja. Vendar so si jermena različna torej si lahko z nakupom pravega znižamo porabo energije.električni motor

Večina pogonov uporablja klinasta jermena. Klinasta jermena so v prerezu  trapezne oblike ki pa omogoča večje trenje in izboljšajo možnost prenašanja energije. Pogoni z večjimi klinastimi jermeni se uporabljajo za težka bremena oz. večje moči. Izkoristek klinastega jermena je odvisen od velikosti jermenice, obrabe jermenice, soosnosti jermenice, velikosti navora in ustrezno izbranega jermena za prenašano moč. Klinasta jermena dokaj hitro izgubijo na izkoristku tipično se gibljejo od 80% do 90%. Najpomembnejše za klinasto jermen je da je optimalno napeto saj s tem lahko podaljšaš življenjsko dobo. Če je klinasti jermen premalo napeto vibrira in se s tem kvari med tem če pa je pre napeto se hitreje raztegne zato je treba preverjati napetost jermena vsake 3 mesece.

električni motorji

Boljša izbira so ozobljena klinasta jermena, ki uporabljaj iste jermenice so 2% bolj učinkovite in imajo manjšo delovno temperaturo ozobljenih klinastih jermen, ki se počasneje starajo. Najboljša izbira so zobata jermena delujejo s konstantnim izkoristkom 98% in lahko prenašajo vse moči.Pokažejo se mnogo boljša pri prenosu višjega navora saj klinasta jermena pri višjih navorih izrazito zdrsujejo. Zobata jermena ne potrebujejo vzdrževanja in delujejo prav tako dobro v oljatem kot tudi mokrem okolju saj ne zdrsavajo. Edini problem zobatih jermen je glasnost pri delovanju vendar je tudi to proizvajalec popravil s tem da je naredil odvod za zrak. V koliko bi želeli zamenjati klinasti z zobatim jermenom pri npr. črpalki je potrebno upoštevati da pogon ne bo več zdrsaval to pomeni dvig tlaka v sistemu, kar pomeni težavo, če sistem ni dimenzioniran za višji tlak.

https://www.youtube.com/watch?v=Bygq9Y_Su4Q

Druge objave:

admin