Registracija domene – prvi korak do spletne strani

Je prišel čas za spletno stran? Imate že spisano besedilo, izbran slikovni material, morda že narejen osnutek spletnega mesta? Ste celo že tako daleč, da imate za spletni nastop vse pripravljeno, manjkata pa vam le še domena in spletno gostovanje? Res je, brez domene in prostora na strežniku se boste spletnemu občinstvu zelo težko predstavili. Gre namreč za dva temelja, ki sta potrebna, če želite biti vidni na spletu.registracija domene
Registracija domene je največkrat prvi korak, ki ga moramo opraviti, v kolikor želimo naše spletno mesto postaviti na svetovni splet. Gre za zakup spletnega naslova, na katerem je naša stran uporabnikom interneta dostopna. Naslov je sestavljen iz imena ter domenske končnice, pri tem pa veljajo določene omejitve.
Ime domene je pogosto omejeno s številom znakov – dolgo je lahko od 2 do 63 znakov. Poleg tega na prvem ali zadnjem mestu ne sme biti vezaja, prav tako pa se vezaja ne smeta pojaviti skupaj na tretjem in četrtem mestu zapisa imena domene. Več o omejitvah ter sami registraciji domene si lahko preberete na spletni strani.
Registracija domene je postopek, ki ga opravimo na spletnem mestu registrarja. V za ta namen pripravljeno okence vpišemo ime domeno, izberemo domensko končnico, nato pa sledimo navodilom. Vpisati moramo svoje podatke (oz. podatke o nosilcu domene, ki je lahko tako fizična kot pravna oseba), izbrati način plačila ter za domeno seveda tudi plačati. Registrar v našem imenu pri vrhovnem registrarju za izbrano domensko končnico opravi registracijo, ko je ta opravljena, pa mi postanemo nosilec domene. Domačo domeno s končnico .si lahko registriramo za obdobje od enega do pet let, seveda pa jo po poteku izbranega časovnega obdobja lahko tudi podaljšamo. S tem ostanemo nosilec domene toliko časa, dokler želimo.
Ko imamo domeno registrirano, ji moramo vnesti ustrezne DNS zapise. To so zapisi, ki kažejo, na kateri strežnik je domena usmerjena. Usmeriti jo moramo na strežnik ponudnika, pri katerem smo zakupili spletno gostovanje. V primeru, da ne vemo, katere DNS zapise moramo vpisati, se obrnemo na ponudnika gostovanja (in torej ne na registrarja, kjer smo domeno registrirali). Pri večini registrarjev dobimo dostop do naročniškega centra, v katerem med drugim lahko vpisujemo tudi DNS zapise.
Ste sledili navodilom, ki smo vam jih predstavili v današnjem prispevku o registraciji domene? Odlično, potem imate registrirano svojo domeno, najverjetneje pa tudi zakupljeno spletno gostovanje ter nastavljene ustrezne DNS zapise. Počakati boste morali še nekaj ur, da se DNS zapisi osvežijo, nato pa se bo vaša spletna stran že začela prikazovati spletnim uporabnikom. Seveda zgolj v primeru, da ste jo že prenesli na strežnik.

https://www.youtube.com/watch?v=xJdjC8u7GZU

Druge objave:

admin