Gostovanje spletnih strani je ključno za hitro ter nemoteno delovanje

Dejstvo je, da je izbira ustreznega gostovanja za spletno stran ključnega pomena za njeno nemoteno pa tudi dovolj hitro delovanje. In ko se je potrebno odločiti za storitev gostovanje spletnih strani, se praviloma srečujemo z najrazličnejšimi izrazi, kot so na primer deljeno gostovanje, reseller, oblak, VPS gostovanje. Kako se torej odločiti za najprimernejše gostovanje glede na vašo spletno stran?

Še preden se poglobite v samo izbiro ustreznega gostovanja spletnih strani, je treba vedeti oziroma razumeti, kaj takšna vrsta gostovanje pravzaprav pomeni v praksi.

Najbolj preprosta razlaga za spletno gostovanje ter za strežnik

Ker greta gostovanje spletnih strani ter strežnik z roko v roki, ju je še toliko bolj smiselno definirati oziroma razložiti kar skupaj. A pričnimo od začetka. Določeno spletno stran si lahko ogledate, ker vaš brskalnik prenese datoteke, ki spletno stran sestavljajo. To pomeni, da prenese kodo, slike in ostalo. Nato jih pretvori v vam razumljivo obliko. Datoteke spletne strani morajo biti torej shranjene na računalniku, tako kot imate sami svoje datoteke shranjene na računalniku.

Obstajajo različne vrste spletnega gostovanja.

Strežnik je torej tista vrsta računalnika, na katerem so shranjene datoteke spletne strani. Tudi strežniki, tako kot naši domači računalniki, se med seboj razlikujejo v količini pomnilnika, v omejitvi prostora in ne nazadnje še v procesorju. Vse omenjeno pa nas pripelje do izbire primernega gostovanja spletne strani.

Ponudniki omogočajo izbiro različnih paktov

Za gostovanje spletnih strani je torej značilno, da vam je na voljo v več vrstah. Tudi večina ponudnikov tovrstne storitve vam ponuja različne pakete za spletno gostovanje ali web hosting. Med seboj se paketi razlikujejo zlasti v količini dodeljenega prostora, omejitvi števila domen, omejitvi prostora podatkov in še v nekaterih podobnih kriterijih.

Pred izbiro paketa morate torej najprej poskrbeti za primerno vrsto gostovanja, ki se med seboj razlikujejo glede na samo tehnologijo delovanja – v načinu dodeljevanja moči računalnika vašemu paketu za gostovanje.

Ključni korak do učinkovito delujoče in vedno dosegljive strani na spletu

Prav zagotovo je izbira prave vrste gostovanja poglavitni korak do odlično delujoče in prav vedno dosegljive spletne strani. Ker pa na žalost še vedno večina ljudi povsem napačno razume nekatere pojme, je izbira za gostovanje spletnih strani pogosto napačna.

Med najbolj priljubljenimi vrstami web hostinga so preverjeno deljeno gostovanje, reseller gostovanje, gostovanje v oblaku, VPS gostovanje in zasebni oziroma lastni strežnik.

Druge objave:

Matej