Vse, kar morate vedeti o registraciji domene

V današnjem prispevku bomo govorili o spletnih domenah. Tematika je vsekakor zelo pomembna, saj dobra domena lahko v veliki meri doprinese k uspehu podjetja. Seveda lahko domeno registrira kdorkoli in za praktično kakršen koli namen, zagotovo pa se strinjate, da nam večina spletnih strani želi nekaj prodati. Za domeno torej največkrat stoji pravna oseba oziroma podjetje.postopek-registracije-domene

Postopek registracije domene je preprost

Registracija domene ni prav nič zahtevnega. Enostavno poiščete enega izmed več tisočih registrarjev in pri njem registrirate domeno. Govora je o samem postopku registracije. Ko izbiramo registrarja, pa se lahko pojavi že prvo vprašanje. Je domeno bolje registrirati pri domačem ali tujem registrarju? Čeprav imajo tuji registrarji cene običajno postavljene nižje, vam priporočamo registracijo pri domačem registrarju. Predvsem zaradi podpore v slovenskem jeziku, ki pri tako tehničnih stvareh, kot so domene, pride prav. Poleg tega najboljši domači registrarji odgovarjajo zelo hitro. Ko gre kaj narobe in spletna stran ne deluje, je hitrost glavna odlika podpore. Poleg zmožnosti reševanja težav, seveda.

Nekaj nasvetov za izbiro domene

Sedaj nekaj pozornosti namenimo še izbiri domene. Najprej se bo potrebno odločiti za domensko končnico. Spletna stran v slovenščini naj bo postavljena na domeni .si. Gre za slovensko nacionalno domeno, ki je državljanom Slovenije zelo dobro poznana. Lahko rečemo, da domeni zaupajo. Alternativo za spletno stran v slovenskem jeziku lahko predstavlja domena .com, za tiste nekoliko bolj drzne pa so na voljo tudi novejše tematske končnice. Mednje sodijo domene .ninja, .xyz, .guru, .bar ter mnoge druge, ki so primernejše za spletne strani v angleškem jeziku. Za spletno stran v angleščini bo najbolje, da izberemo domeno .com, tudi končnica .net predstavlja povsem tehtno izbiro. Že prej smo omenili nekatere novejše domenske končnice, ki so primerne za strani v slovenščini. Naštete so primerne tudi za strani v angleščini, poleg njih pa še cela vrsta drugih, na primer .center, .club, .click, .graphics, .promo, .finance, .love, .gift, .fit, …
Zelo pomembna je tudi izbira domenskega imena. Pri tem imejte v mislih, da je najbolje opraviti registracijo domene, ki si jo je preprosto zapomniti, ni predolga in ne vključuje številk. Glede uporabe vezaja presodite kar sami, saj nekega splošnega pravila ni. Nekateri pri večbesednih domenah radi uporabljajo vezaje, spet drugi ne.

https://www.youtube.com/watch?v=VzVFdqqJFj0

Je registracija domene draga storitev?

Zapišimo nekaj besed še o cenah domen. Če ste mislili, da vas bo registracija domene stala drago, ste se motili. Domene so zaenkrat še vedno na voljo po zelo ugodnih cenah, tam nekje okoli 10 do 15 € na leto. Medtem če pa se prodaja domene pa je dobiček veliko večji. Res je, da obstajajo tudi domenske končnice, za katere je potrebno odšteti več. Najdražja je vrhnja domena .luxury, njena cena pa se giblje okoli 500 €. Ne pozabite, da bo tudi to potrebno podaljševati.

Druge objave:

admin