Registracija domene je na voljo vsakomur

Kaj je domena, boste podrobneje izvedeli, ko boste želeli ustvariti svojo spletno stran. To je ena od prvih stvari, ko boste torej stopali v svetovni splet. Sestavljena je iz imena domene in domenske končnice. Za vsako domeno pa je značilno, da je unikatna in registrirana na določeno podjetje ali osebo.

Registracija domene je torej na voljo vsakomur med vami. Kljub temu pa z registracijo domene ne postanete njen stalni lastnik. Zakupite jo lahko zgolj za določeno obdobje.

Za koliko časa lahko registrirate domeno?

Registracija domene torej ne omogoča stalnega lastništva, temveč jo lahko zakupite za določeno obdobje. Navadno je to za obdobje enega leta. Seveda je registracija domene možna tudi za daljše časovno obdobje – največ za obdobje desetih let.

Registracija domene je na voljo vsakomur
Registracija domene je na voljo vsakomur, kljub temu pa z registracijo ne postanete njen stalni lastnik. Zakupite jo lahko zgolj za določeno obdobje.

Domeno lahko pred potekom časovnega obdobja, za katerega je registrirana, seveda tudi podaljšate. Če je ne boste podaljšali, potem domena ponovno postane prosta in je kot takšna na razpolago komur koli.

Posebna pravila in omejitve za določene domene

Za registracijo je domena na voljo vsakomur, a za nekatere domene veljajo prav posebna pravila in omejitve. Za bolj točne informacije se boste morali povezati s ponudnikom tovrstne storitve.

Ko vas bo zanimala registracija domene, se lahko povežete tudi z organizacijo za upravljanje sistema internetnih domen. Ta vrši nadzor nad domenami, obenem pa svetovnemu spletu predstavlja nove vrhnje domene.

Uporaba spletnih domen

Zakaj se domene na spletu sploh uporabljajo? Zato, da so spletne strani lahko dostopne preko čim bolj enostavnega naslova. Domena vam torej lahko zagotovi, da je namesto IP naslova vaša stran na spletu dosegljiva na preprostem naslovu.

Vse, kar morate vedeti o domenah in registraciji domene

Za podjetja velja, da dobra domena in dobra spletna stran kaže na njegovo profesionalnost. Seveda domeno lahko registrirate samo z namenom uporabe e-mail naslova. Kot posameznik ali kot podjetje lahko registrirate domeno, ki vsebuje priimek ali ime podjetja.

Zakaj registrirati domeno?

Na prvi pogled se registracija domene zdi povsem logična. Tisti, ki bi rad imel svojo spletno stran, bo torej moral registrirati domeno, obenem pa zakupiti tudi spletno gostovanje.

Registracija domene je lahko odlična rešitev tudi za študente. Svojo pisano besedo na primer lahko izpopolnjujejo s pomočjo pisanja spletnega dnevnika.

Druge objave:

Matej