Kako se izvede prodaja domene?

Pomemben del učinkovite strategije številnih podjetij v digitalnem okolju so domene. Za začetno postavljanje domen na spletu je potrebno veliko časa. Enako velja, če se na primer neko podjetje ali posameznik odloči za njeno prodajo.

Če se boste tudi sami kdaj odločili za prodajo domene, je še kako pomembno, da veste, kako pravzaprav poteka sama prodaja domene. Najprej pa seveda, kdaj se pravzaprav za takšno storitev odločiti.

Čas za prodajo domene

Če ste domeno za spletno stran ustvarili sami, potem je to za vas kot neke vrste otrok. Izbrati ste morali namreč tudi ime zanjo. Ko ste jo vzpostavili, ste morali veliko časa namenjati tako vsebinam spletne strani kot tudi oblikovni plati strani. Kaj kmalu pa se je lahko pripetilo, da izbrana domena ni bila več primerna za vas.

Prodaja domene
Prodaja domene je lahko zelo dolgotrajen proces

Morda za upravljanje domene na spletu niste imeli več časa ali zanjo preprosto niste imeli več energije. Da pa domena ne bi zgolj obstajala v spletnem prostoru, bi lahko z njo vsaj nekaj zaslužili. V tem primeru seveda lahko na vrsto pride prodaja domene. A treba je vedeti, da vsaka domena zagotovo ne prinese velikih zaslužkov.

Postopek prodaje domene

Prodaja domene je lahko tudi izjemno dolgotrajen proces. Po drugi strani pa je za nekatere domene značilno, da takoj vodijo v povpraševanja. Na začetku prodaje morate najprej nujno določiti, koliko je vaša domena sploh vredna. Kot zanimivost. Največjo ceno je dobila domena Voice.com leta 2019. Vrednost “samo” 30 milijonov dolarjev.

Vrhunski vodič za prodaju domena za 2023 godinu

Pri določanju vrednosti domene na spletu bodite zlasti pozorni na to, da domene nikakor ne precenite. Dejstvo je, da precenjene domene zagotovo ne boste mogli kar tako prodati. Ko torej določate vrednost domene, se vprašajte, kakšno končnico nosi domena, je ime domene dovolj kratko, preprosto za izgovorjavo ter podobno.

Raziskava trga za prodajo domene

Prodaja domene zagotovo ni tako preprosta, kot se morda zdi na prvi pogled. V postopku prodaje boste morali najti tudi trg, kjer boste lahko lažje našli kupce za svojo domeno.

Že na začetku prodaje domene ne pozabite javno objaviti tudi svojega kontakta, kamor vas bodo potencialni kupci lahko kontaktirali. Pomembno je, da izpostavite najboljše dele svoje domene. Poudarite torej, da se ljudje radi vračajo na vašo spletno stran, izpostavite promet strani, povejte, da imate velik doseg in podobno.

Druge objave:

Matej