Majice nosijo precej zanimivo zgodovino

Prve moške majice so bile izdelane pred več kot stoletjem. Njihova priljubljenost pa z leti samo še narašča. Predstavniki močnejšega spola v zadnjem času na majice prisegajo ne samo v prostem času, temveč tudi tedaj, ko gre za bolj formalne priložnosti. Navadna ali potiskana majica lahko namreč povsem spremeni videz. Neredko je ta sicer preprosti kos oblačila tarča mnogih pogledov. Moške majice so deležne velike pozornosti tudi na modnih dogodkih.

Sicer pa so na voljo majice za moške v najrazličnejših tipih. Lahko so priložnostne, oblikovalske, politične, smešne, ne nazadnje tudi takšne, ki kažejo na uporabnikovo najljubšo glasbeno skupino, kraj, lik, šalo ali pa citat. Ste vedeli, da je na leto proizvedenih kar 13 milijard takšnih kosov oblačila?

Prve moške majice so bile izdelane pred več kot stoletjem. Njihova priljubljenost pa z leti samo še narašča.

Majice za samske

To, kar je danes prepoznavno kot klasična majica za moške, je nekoč predstavljalo majico za samske. Šlo je za raztegljivo spodnjo majico, ki navadno ni imela gumbov. Torej kos oblačila, ki ga ni bilo potrebno popravljati. Namenjen je bil samskim moškim brez spretnosti za šivanje.

Ker pa so bile omenjene moške majice precej ugodne pa tudi dovolj udobne in ne nazadnje preproste za pranje, so kaj hitro postale povsem nepogrešljiv kos spodnjega perila za mlade ameriške moške. Na začetku so jih zlasti množično uporabljali oziroma nosili v mornarici, kasneje tudi moški v gradbenih ter industrijskih panogah. Sprva je imelo takšno oblačilo torej vlogo spodnje majice. V vročih dneh so delavci vse pogosteje delali samo v njej, zato je postala tudi eno od najbolj priljubljenih delovnih oblačil po celem svetu.

Delavske moške majice spremenjene v modne ikone

V petdesetih letih prejšnjega stoletja pa so uporabi hollywoodski zvezdniki delavske moške majice spremenili v modne ikone. Nošenje majice ni postalo samo sprejemljivo, temveč tudi nadvse kulsko. V približno istem času je napredek sitotiska odprl povsem nove priložnosti za potisk tovrstnega tekstila.

Tisk na majice je na sploh postajal vse bolj kakovosten, obstojnejši, ne nazadnje tudi poceni. Številna podjetja so na majice pričela nanašati znake ter imena letovišč. Takšen tekstil je tako postal tudi zelo zaželen spominek. V 60. in 70. letih pa so majice postale odlična podloga za tako imenovano nosljivo umetnost.

Druge objave:

Matej