Zakaj potrebujem gostovanje spletne strani?

Kljub temu, da je svet spleta virtualni, torej navidezni svet, to ne pomeni, da ta ne potrebuje svojega fizičnega prostora. Ker se pri sodobnih tehnologijah marsikdaj uporabljajo izrazi, ki na to namigujejo, je marsikdo presenečen, ko ugotovi, da mora poskrbeti za gostovanje spletne strani, sicer z njo pač ne bo nič.Izrazi kot je na primer »hranjenje v oblaku« in podobno ne predstavljajo prave narave virtualnega sveta. Splet je nenazadnje zgolj mreža, po kateri potujejo informacije sem in tja, vsekakor pa za to potrebujejo tako »cesto« kot tudi svoj dom – prostor, v katerem se nahajajo.

Osnove registracije spletne strani

Če se odločite za svojo spletno stran, potrebujete poleg spletnih vsebin (grafično oblikovanih in programersko postavljenih besedilnih, slikovnih in video informacij) še svojo spletno domeno in strežnik.

gostovanje spletne strani

Domena je na nek način naslov, kjer spletna stran domuje, strežnik pa je njen dom – hiša, kjer imajo informacije svoj prostor.

Gostovanje spletnih strani – blogov

Imate že izkušnje s pisanjem bloga oziroma spletnega dnevnika? Odlično! Vas zanima, zakaj za uporabo tega niste potrebovali gostovanje spletnih strani? Blog je vaša vsebina, ki pa domuje v hiši nekoga drugega, običajno pa tudi na naslovu nekoga drugega. Večina blogov ima v spletnem naslovu namreč del imena, ki ga izberete sami, ter del imena, ki se nanaša na posameznega ponudnika orodja za pisanje spletnega dnevnika.

To je prva stvar, ki uporabnike običajno zmoti, zato se resni blogerji kmalu odločijo, da bodo registrirali svojo domeno in tako dali istemu, že obstoječemu blogu nov naslov – pa čeprav bo ta še vedno ostal v isti hiši. Domena je namreč precej poceni stvar, stane vas okoli 15 evrov letno, torej s tem ni težav.

Kljub temu, da imate svoj naslov, pa še vedno gostujete v hiši, kjer vam postavljajo pravila drugi. Omejujejo vas glede videza strani, funkcionalnosti strani, vam postavljajo pogoje in v primeru, da ustvarjate dobiček, želijo tudi del tega oziroma se okoriščajo z vašim obiskom. Ko imate tudi tega dovolj, se boste gotovo odločili za lastno spletno stran, kjer boste neodvisni in boste pravila postavljali sami.

Kaj je gostovanje spletne strani?

Vaša lastna spletna stran, z lastnim naslovom, potrebuje prostor. Tega zagotavlja strežnik. Ni vam ga treba kupiti, saj gostovanje spletnih strani na njihovih strežnikih ponuja kup podjetij pri nas in v tujini. V čem je torej razlika? V tem, da vam pogojev ne postavljajo drugi, temveč jih postavljate vi. Niste več podnajemnik majhne sobice, temveč gost v hotelu – dobite tisto, kar plačate. Na voljo vam je kolikor prostora hočete, v njem lahko delate kar želite, za to pa vsak mesec plačate najem. No, čisto vsega tudi ne morete – tako kot v hotelu, tudi tu ne smete z razgrajanjem uničiti sobe oziroma apartmaja, vendar to običajno tudi ni problem – ob vratih stojijo varnostniki, ki pazijo, da vas ne napade kak čuden virus, ki bi povzročil neprimerno obnašanje.

Druge objave:

admin