Vsako spletno stran poganja strežnik

Pri izdelavi spletne strani bomo velikokrat slišali, da potrebujemo tudi gostovanje. Morda se vprašamo kaj točno to je in kako deluje? Na kratko je gostovanje spletnih strani storitev, ki nam omogoča, da našo spletno stran poganja strežnik. Sam strežnik pa je močan računalnik, ki vsebuje vso CSS, HTML ter drugo kodo, ki jo spletni brskalnik prečita. Tako se vsa digitalna vsebina strani izpiše na uporabniškem zaslonu, neglede na to ali uporablja namizni računalnik, tablico ali prenosni telefon.

Gostovanje spletnih strani zajema najem strežnika
Nadzorna plošča; gostovanje spletnih strani

Vsa programska koda se nahaja na strežniku

Gostovanje spletnih strani zajema najem strežnika. To je močan računalnik, ki je izključno namenjen poganjanju ene ali več tisoč spletnih strani. Paket gostovanja se razlikuje od ponudnika do ponudnika, vendar nam bo vedno na voljo:

  • Ustvarjanje e-poštnih računov
  • FTP dostop do strežnika
  • Podpora spletnih platform, kot je WordPress ipd.
  • Uporaba cPanel-a ali drugega uporabniškega vmesnika za lažje upravljanje strežnika

Vsa spletna koda pa se nahaja na našem strežniku. Enako velja za digitalne vsebine, kot je video, glasba, slike ipd. Tako se vsi podatki izpišejo na računalniški napravi obiskovalca, saj se nahajajo na enem mestu.

Različne vrste strežnikov

Izbira paketa gostovanja pomeni, da si bomo morali izbrati konfiguracijo strežnika. Te poznamo v mnogih različnih oblikah, vendar so najbolj pogoste:

Deljeno gostovanje

V tem načinu si delimo strežnik z več uporabniki. Nizek strošek vzdrževanja je največja prednost deljenega gostovanja spletnih strani. Poleg tega pa bomo imeli na razpolago dovolj moči za vzpostavitev manjše spletne trgovine, foruma, bloga ipd.

Virtualno ali VPS gostovanje

To je zelo podobno gostovanje deljenemu načinu, vendar si sredstev samega strežnika ne delimo z nikomer. Zakupljeno imamo procesorsko moč, pasovno širino in druge lastnosti, ki jih lahko kadarkoli nadgradimo.

Namensko gostovanje

Najem celega strežnika pomeni, da bomo vse njegove zmogljivosti lahko uporabili za našo spletno stran ali strani.

Izbira imena domene

Pri ponudnikih spletnega gostovanja si lahko poleg samega paketa gostovanja izberemo tudi domeno. Domena je ime naše spletne strani, ki jo bodo stranke in naključni obiskovalci videli v zgornjem delu brskalnika. Same ime je izredno pomembno, saj ne sme biti prekratko ali predolgo. Raziskave so pokazale, da je optimalna dolžina od 4-20 črk. Pri izbiri pa moramo upoštevati nekaj preprostih pravil, ki so:

  • Ime lahko vsebuje črke, vezaje in številke
  • Na začetku in koncu imena ne smejo biti vezaji
  • Največja dolžina imena je 63 znakov

Odlično ponudbo gostovanja spletnih strani lahko zasledimo na www.domovanje.com. Na spletni strani imamo na voljo različne pakete, ki so primerni za majhna, srednje velika in velika podjetja.

Druge objave:

admin