Gostovanje na SSD strežnikih

Če želimo razložiti spletno gostovanje na SSD strežniku, moramo začeti pri njegovem predhodniku, HDD strežniku. Tovrstni strežniki imajo vgrajene HDD diske. To so hitro vrteče magnetne plošče, na katerih so zapisani podatki. Na običajnih računalnikih se diski vrtijo s hitrostjo 5.400 ali 7.200 obrati na minuto. V strežnikih pa celo s hitrostjo 10.000 ali 15.000 obrati na minuto.
Pri SSD diskih pa do gibanja ne prihaja, saj branje in zapisovanje podatkov poteka preko FLASH tehnologije, ki omogoča hitrejši dostop in zapisovanje podatkov. Poleg tega imajo tudi druge pomembne prednosti. Zaradi negibljivih delov je manjša možnost za fizične okvare, manj se segrevajo, odporni so proti udarcem in porabijo manj energije. Veliko prednost predstavlja tudi življenjska doba, ki je v primerjavi s HDD diski bistveno daljša.

Prednosti SSD gostovanja

SSD gostovanje (NEOSERV.si) je v porastu od leta 2015 in omogoča eno najpomembnejših prednosti spletne predstavitve: hitrost. Hitrejše nalaganje spletne strani namreč pripomore k izboljšani uporabniški izkušnji, boljši uvrstitvi v iskalniku Google, večjemu zaupanju v spletno stran, pri spletnih trgovinah pa obstaja tudi večja verjetnost, da bo potencialna stranka opravila nakup.

Kaj pa slabosti SSD gostovanja?

ssd-hosting

Zaradi dokaj nove tehnologije največjo slabost predstavlja cena, ki je še vedno relativno visoka. Tovrstni diski imajo tudi omejen cikel delovanja. Njihova življenjska doba je okoli 10 let, a to je za povprečnega uporabnika več kot dovolj.

Kljub SSD gostovanju se stran ne nalaga hitreje

Lahko se zgodi, da vaša stran ne bo delovala hitreje – kljub temu, da gostuje na SSD strežniku. V tem primeru težava ne leži v strežniku, temveč v sami spletni strani. Težava se lahko pojavi zaradi prevelikih slik, neuporabe predpomnenja ali preobsežnega izvajanja skript.

Nekaj konkretnih dejstev, ki govorijo v korist SSD gostovanju

• Po raziskavi spletnega trgovca Amazon 40 % uporabnikov zapusti spletno mesto, če se nalaga več kot 10 sekund.
• Če se spletna trgovina nalaga 5 sekund, namesto 4 sekunde, bo nakup v povprečju opravilo 10 % manj uporabnikov.
• Google višje uvršča strani, ki se nalagajo hitreje.
• Spletne strani se na SSD strežnikih lahko nalagajo tudi do 5x hitreje kot na HDD strežnikih.

Primerjava HDD in SSD gostovanja v praksi
Kot smo omenili, je največja prednost v hitrosti nalaganja spletne strani. Za primer vzemimo običajno stran, narejeno v WordPressu, in poglejmo čas nalaganja, izražen v milisekundah:
• HDD 7.200 obratov – 2.840 ms
• HDD 10.000 obratov – 1.800 ms
• HDD 15.000 obratov – 684 ms
• SSD – 296 ms
• SSD pro – 124 ms
Zaradi vseh prednosti tudi v Sloveniji vedno več ponudnikov omogoča tovrstno spletno gostovanje. SSD gostovanje zaradi nadgradnje tehnologije tudi ne predstavlja višje cene gostovanja, kar je še en plus, da se odločite zanj.

https://www.youtube.com/watch?v=A76uCe9jLnE

Druge objave:

admin