Kaj je osebni računalnik?

Z nami že več kot 50 let, namizni računalniki so nepogrešljiv spremljevalec v poslovnem in osebnem življenju. Namizni računalnik je pospešil delovanje vseh svetovnih industrij in je nenehno v razvoju. Tako vsako leto postajajo računalniki močnejši, hitrejši z vedno boljšimi procesorji in grafično močjo, kar jih naredi posebno priljubljene za oblikovanje grafike, obdelovanje podatkov in igranje računalniških iger.

Različni računalniki za različne namene

Namizni računalnik poznamo v različnih oblikah, kot vse-v-enem (iMac) ali pa kot stolp (delovna postaja). Namizni računalniki imajo večje zahteve glede energije (se ne morejo napajati iz baterije) in so veliko močnejši kot prenosniki ali druge prenosne naprave. V začetku računalniškega razvoja so bili namizni računalnik edini na voljo za uporabo potropnikom. Danes lahko kupimo tak računalnik po zelo znižani ceni v primerjavi z nekaj desetletij nazaj.

Večja velikost – več moči

Ko je namizni računalnik postajal bolj napreden, smo vanj začeli vgrajevati vedno bolj zmogljive komponente. Tako imamo lahko danes v računalniku terabajte prostora na katere lahko posnamemo ogromno podatkov. Lahko tudi igramo najnovejše igre v 4k resoluciji, kar je bilo samo nekaj let nazaj nemogoče. Dejstvo je, da namizni računalnik postaja vedno bolj zmogljiv in nam omogoča, da opravljamo vedno več nalog na njem. Lahko editiramo video, poslušamo glasbo, ustvarjamo 3D aplikacije in mnogo več.

Kaj pa prenosniki?

Če primerjamo namizni računalnik s prenosniki je razlika velika. Tehnologija prenosnikov je zelo napredovala v zadnjih letih, ampak po moči se ne morejo primerjati s svojimi večjimi brati. Razlog za to je preprost: namizni računalnik ima na voljo več moči (električna energija) in je tudi večji (se lažje hladi) kot prenosnik. To omogoča, da je namizni računalnik v končni fazi veliko močnejši kot katerakoli druga prenosna naprava.

Veliki računalniki so še vedno zelo priljubljeni, ampak jim prenosniki delajo veliko konkurenco. Tako je prodaja prenosnikov presegla prodajo velikih računalnikov v zadnjih letih. Za poslovno in osebno uporabo pa je namizni računalnik še vedno najbolj priljubljen, posebej pri ljudeh, ki radi igrajo igre.

Najboljša kombinacija

Prenosnik in namizni računalnik bosta vedno bila tekmeca v moči, ampak v današnjem svetu je dobro imeti oba. Včasih potrebujemo računalnik, ki je lahek in prenosen. Po drugi strani pa velikokrat potrebujemo moč, ki jo nudi lahko samo namizni računalnik. Če imamo oba se lahko lahko brez težav prilagodimo svojemu načinu dela na poti ali doma.

Druge objave:

admin