Dolgotrajno delo za dobre rezultate

V decembrskem oziroma predprazničnem času se večinoma vsi zabavamo, zavore nam malo popustijo, priložnosti za dobo voljo pa je ogromno. V decembru so organizirane številne zabave, poslovna srečanja, druženja s prijatelji in družino… A včasih prav pomislim na tiste, ki nimajo nikogar. Med nami se vedno najde kdo, ki nima svoje družine ali je z njo oddaljen.

Mnogi tudi nimajo svoje družbe, prijateljev, sodelavcev in so lahko v prazničnem času prav izolirani. Mnogim je težko v tem času. Večinoma so že po naravi bolj tihi, zadržani in zaprti ter težje navežejo stike. A verjetno vseeno ni lahko biti v prazničnem času sam, ko vidiš, da se vsi okrog tebe zabavajo in družijo.

Strokovnjaki pravijo, da se ravno v času praznikov izjemno poveča iskanje pomoči, predvsem psihoterapevtske. Vzhičeno vzdušje v času praznikov mnogim ljudem povzroča tesnobo, osamljenost in občutek žalosti ali zapostavljenosti. Mnogim pomaga prav psihoterapevt.

Predlagala sem ji obisk psihoterapevta

Tudi sama imam tako prijateljico. Prihaja iz razbite družine, kjer je oče odšel, z mamo pa se ne razumeta najbolje. Njena dva brata sta precej mlajša, zato tudi z njima ne najde ravno skupnega jezika za druženje. Tudi ona je tiha in zadržana, lahko bi rekli vase zaprta. A vseeno, ko jo bližje spoznaš, vidiš da je zelo prijetna in zabavna punca. Prav zaradi svoje zadržanosti, težko najde prijatelje. Ne ustrezajo ji zabave, saj se ne znajde v množici ljudi. Težko se poveže z naključnimi ljudmi, ki ji prekrižajo pot. Ravno zato nima veliko ljudi, ki so ji blizu. Že večkrat sem ji predlagala naj se oglasi pri psihoterapevtu.

Sprejela je pomoč

V takem času, ko se vsi družimo ob vikendih, zabavamo do zgodnjih jutranjih ur ali pa preživljamo čas v ožjem družinskem krogu, je ona sama. Hudo mi je za njo. Povabila sem jo k sebi, a noče nam biti v napoto. Saj jo razumem.

Povedala mi je, da je poiskala pomoč. Pomagal ji bo psihoterapevt. Psihoterapevt jo bo poskusil pripraviti na to, da se ne skriva pred svetom, da gre v družbo. Pravi, da si to želi, a da ji je težko in neprijetno. Misli, da bo zavrnjena. Psihoterapevt pravi, da je pred njo še dolga pot in trdo delo za rezultate.

Druge objave:

admin