Cimet ni zgolj božična začimba

Marsikdo si brez cimeta (v družbi nageljnovih žbic, kardamoma in zvezdastega janeža) ne zna predstavljati božičnih praznikov, saj velja predvsem za začimbo, ki jo zaradi njenega omamnega vonja uporabljamo za ustvarjanje prijetnega, prazničnega vonja našega doma.
cimet-začimba

Ljubitelji kuhe in peke pa vedo, da je cimet precej vsestranska začimba ne le za pripravo sladic in jedi z jabolki, temveč ga uporabljajo tudi pri drugi hrani – tudi na sadnih solatah in celo zeleni solati. Tudi v primeru, da vam niti močan vonj cimeta niti njegov doprinos k izboljšanju jedi ne prija kaj prida, pa velja razmisliti o njegovem uživanju iz drugih razlogov – predvsem zaradi zdravja.
Kako zdrav je cimet, priča že dejstvo, da se ga kot del spopadanja s kronično boleznijo priporoča diabetikom. V prodajalni Malinca, ki je znana po široki ponudbi zdravih živil, so nam povedali, da je cimet pomemben del dietne prehrane predvsem zato, ker uravnava nihanje krvnega sladkorja – torej težave, ki je pri diabetikih še toliko bolj izrazita in nevarna kot pri zdravih ljudeh. Cimet skrbi, da je v nivoju krvnega sladkorja manj nihanja in odlično pomaga tudi takrat, kadar zaužijemo jedi z višjim glikemičnim indeksom, kot bi glede na svoje zdravstveno stanje smeli.
Kako je to neverjetno začimbo najbolje uporabljati? Kot smo že povedali, je najboljša v sladicah in jedeh z jabolki, a obojim semorajo diabetiki zaradi preveč sladkorja (in tudi bele moke v sladicah) običajno odpovedati. Kako ga torej zaužiti?

Če imate doma cimet v skorji, si lahko iz njega skuhate čaj oziroma ga dodajate različnim vrstam sadnjih in zeliščnih čajev. Če si pozimi privoščite kozarček kuhanega vina, seveda ravno tako ne gre brez njega. Še veliko bolj enostavna pa je uporaba mlete cimetove skorje, torej cmeta v prahu. Kot so nam povedali v prodajalni Malinca, lahko z njim posujemo mešano solato, ki jo sestavljajo na primer zelena solata, pomarančni krhlji in oreščki. Ravno tako da cimet odličen okus jedem, ki so nekoliko bolj eksotične, na primer rižoti ali kuskusu z azijskim pridihom, za katerega uporabimo poleg cimeta tudi rozine in piščančje meso. Eden izmed najbolj preprostih načinov uživanja cimeta, ne da bi imeli s pripravo veliko dela, pa je zagotovo ta, da s ščepcem cimeta potrosimo svoj kapučino ali belo kavo. Tako damo kofeinskemu napitku še nekaj več slastnega okusa.

cimet
Cimet je zagotovo začimba, ki spada na vsako domačo polico z začimbami in če smo pri kuhi malo iznajdljivi, bomo našli veliko načinov, da vedno znova posežemo po njem. V skutinih namazih, doma pečenem kruhu iz pire ali ajde, kot dodatek ajdovi ali proseni kaši, v prelivu za solato, v smoothiejih, celo kot posip na krompirju ali v marinadi za pečenega piščanca.

Druge objave:

admin