Kredit v švicarskih frankih

Izračunajte si največji in najmanjši obrok

Vsakomur, ki ima namen najeti posojilo v švicarskih frankih, priporočam, da od banke zahteva tudi izračune v primeru prej omenjenih najvišjih in najnižjih ravni tečajev, skupaj s stroški, ki nastanejo z menjavo. Tako boste vedeli, koliko se vam lahko posojilo in obrok spremenita, poleg tega ga je na teh ravneh smiselno tudi zamenjati v drugo valuto. Pred najemom posojila se tudi dobro pozanimate pri čim večjem številu bank in se odločite za tisto ponudbo, ki vam najbolj ustreza. če tečajnega razmerja ne nameravate spremljati, vam možnost menjave skoraj ne koristi.

Ker so posojila za nepremičnine dolgoročna, torej od 15 do 30 let, ste verjetno že sami ugotovili, kar je razvidno iz grafa. Govorim o dolgoročni povprečni vrednosti, kjer je mogoče ugotoviti, da med odplačevanjem posojila na primer 20 let, določeno obdobje plačujete manjši obrok, določeno pa večjega, vendar se na koncu posojilo vseeno odplača po povprečni vrednosti. Naj še opomnim, da je napovedovanje valutnih razmerij v prihodnosti najbolj nezanesljivo in nepredvidljivo početje. Za prihodnje desetletno obdobje namreč ni mogoče z gotovostjo trditi, da bo razmerje med evrom in frankom ostalo v okvirih, kot jih prikazuje graf. Gospodarstvo je v tem času namreč tako nepredvidljivo, da se lahko zgodi kar koli. Tudi spremembe tečaja so v zadnjem obdobju dosegle rekordno volatilnost, kar možnost pravega predvidevanja le še zmanjša.

Denar

Cikli trajajo od pet do sedem let

V praksi sta se izkazala za najboljše le dolgoročno razmišljanje in spremljanje tečaja vsaj enkrat na mesec. Tako je nekaj posameznikov zelo dobro izkoristilo vrh v tečaju in takrat pobegnilo iz posojila v frankih v evrskega. Žal nimam podatka, ali jim je pred kratkim uspelo spet zamenjati tečaj, ko je po močnem upadu evra ta spet začel pridobivati vrednost. Na grafu se namreč lepo vidi, da je vrednost zadela najnižje ravni. Glede na to, da je zdajšnja vrednost na dolgoletni povprečni vrednosti, ni mogoče oceniti, kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Osebno bi vsekakor redno (enkrat na mesec) spremljal tečaj in prilagajal valuto glede na gibanje v zgodovini. Torej, posojilo v frankih, ko je razmerje na nižjih ravneh, in nasprotno, ko je na višjih. Vrednost valute, če gledamo dolgoročno, kaže razmere v gospodarstvu in se giblje v enakih ciklih. Gospodarski cikel traja v povprečju od pet do sedem let. To pomeni, da boste na primer svoje 20-letno posojilo v celotni dobi prilagodili od trido štirikrat.

Druge objave:

admin