Merilni sistemi so del našega vsakdana

V življenju stalno nekaj merimo. Poznamo pa tudi sisteme, ki to lahko opravljajo avtomatsko. S takimi sistemi se srečujemo prav vsak dan, tudi na svojem domu. Lahko jih poimenujemo kar merilni sistemi. Pri tem ima ključno vlogo tudi merilnik. To je merilo, ki je zasnovano za merjenje, pomnjenje in za prikaz količine, ki pri določenih pogojih merjenja teče skozi merilni pretvornik v zaprtem, polno obremenjenem vodu. Del takega merilnika je tudi tako imenovana računalniška enota.

Njena naloga je, da sprejema izhodne signale iz merilnega pretvornika ter prikazuje merilne rezultate. Del računalniške enote pa je še naprava za pretvorbo, ki ob upoštevanju značilnosti merjene tekočine samodejno pretvarja. Merilni sistemi so tako sistemi, ki vključujejo merilnike in vse naprave, ki jih potrebujemo za zagotovitev pravilnega merjenja. Omogočajo pa tudi lažje merilne postopke.

Posebni merilni sistemi

Med posebne merilne sisteme vključujemo pripravo za merjenje tekočin goriv pri polnjenju rezervoarjev motornih vozil, v nadaljevanju sem sodijo tudi merilni sistemi na cevovodih in sistemih za natovarjanje ladij ter še nekateri drugi merilni sistemi.

Merilni sistemi, ki so namenjeni direktno za prodajo, morajo biti vsekakor opremljeni z naparavo za ponastavitev na ničlo. Merjene količine pa pri tem ne sme biti možno preusmeriti. Vsi sistemi take vrste morajo imeti tudi napravo za rezervno napajanje ali pa morajo biti opremljeni s sredstvi, ki lahko shranijo ter prikažejo obstoječe podatke. Tako se lahko zaključi transakcije, ki so v teku.

Sistemi merjenja v praksi

Vsi zagotovo poznamo elektronsko napravo, ki v enem ohišju združuje najsodobnejšo merilno in komunikacijsko. Informacijsko tehnologijo. Gre za pametni števec, ki nam omogoča zanesljivo merjenje porabljene in proizvedene energije v kratkih časovnih intervalih ali daljinski prenos izmerjenih vrednosti do upravljavca omrežja. Poleg tovrstnega merjenja omogoča tudi zajem in daljinski prenos podatkov iz števcev drugih energentov in vode, daljinski priklop in odklop napajanja, spreminjanje priključne moči ter podobno.

Čeprav so merilni sistemi za večino od ljudi prava mala znanost, pa se z njimi srečujemo ves čas. Še k sreči, da imamo ljudi, ki se na take sisteme spoznajo in nam pomagajo, če jih želimo vgraditi tudi v svoje domove, kjer nam bodo take naprave oziroma sistemi tudi dobro služili.

Druge objave:

admin