Odpiranje bančnega računa v Sloveniji

Kako poteka odpiranje bančnega računa v Sloveniji? Pod kakšnimi pogoji lahko račun pri slovenski banki odpre tuji državljan in katere dokumente potrebuje za to? Vse to so vprašanja, ki zanimajo marsikoga, še posebej pa tiste, ki želijo v Sloveniji ustanoviti podjetje, saj je za to potrebno tudi odprtje računa. Na srečo vse skupaj ni tako zapleteno in v račun pri banki v Sloveniji lahko brez težav odpre tudi tuj državljan.

Ali lahko račun odpre tudi nerezident?

Načeloma je odpiranje bančnega računa v Sloveniji podobno tako za državljane kot za tujce, pri čemer lahko račun brez težav načeloma odpre tudi nerezident. Slovenska zakonodaja to dovoljuje, kar pomeni, da tujemu državljanu ni treba urejati rezidentstva, da bi odprl bančni račun v Sloveniji.

Odpiranje bančnega računa v Sloveniji

Vsekakor pa se je pred tem pametno pozanimati, kakšna so pravila glede tega pri posameznih bankah. Določena pravila se namreč lahko od banke do banke razlikujejo oziroma imajo banke določene posebne pogoje.

Kaj potrebujete za odprtje računa?

Za odprtje računa pri eni od bank v Sloveniji boste kot nerezident potrebovali ustrezne dokumente, med katerimi so:

  • osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list),
  • slovensko davčno številko,
  • davčno številko države, v kateri imate prijavljeno rezidentstvo.

Vse naštete dokumente predložite izbrani banki, ta pa bo poskrbela za to, da boste imeli pri njej kmalu odprt račun. Po potrebi vas bodo zaprosili še za predložitev dodatnih dokumentov. Slovensko davčno številko lahko tuj državljan pridobi s posebnim obrazcem in na podlagi svoje obstoječe davčne številke države, v kateri ima prijavljeno rezidentstvo. Vse lahko zelo hitro uredite kar sami.

Kako je z odpiranjem računa za podjetja?

Če želite kot tuji državljan ali nerezident v Sloveniji ustanoviti podjetje, boste potrebovali tudi bančni račun. Tega lahko odprete v Sloveniji ali kje drugje, saj ni nujno, da ima podjetje s sedežem v Sloveniji v tej državi tudi bančni račun. V primeru, da podjetje že imate in da ima to sedež v drugi državi, pa prav tako lahko odprete račun pri eni od bank v Sloveniji.

Najlažje je, če kar direktno kontaktirate banko in jih prosite za pomoč pri tem, načeloma pa je celoten postopek v tem primeru zelo hiter in enostaven. V primeru, da podjetje v Sloveniji šele ustanavljate, pa je smiselno pri tem najeti pomoč strokovnjaka, ki se spozna na to področje in vam bo pomagal tako pri urejanju dokumentacije za ustanovitev podjetja kot pri odprtju poslovnega računa na banki v Sloveniji.

Druge objave:

admin