Vitamin C je kralj med vitamini

Vitamin C lahko uživate prav vsak dan in ne samo tedaj, kadar vas ujame prehlad. C vitamin pogosto imenujemo tudi askorbinska kislina. A ne glede na poimenovanje ima v telesu zelo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Človek ga ne zmore proizvajati sam, obenem pa je vitamin še vodotopen. To pomeni, da se v našem telesu ne more skladiščiti, kot je na primer značilno za nekatero drugo vrsto vitaminov.

Izjemno pomembno je torej, da vitamin C sebi zagotovimo prav vsak dan. To lahko naredimo z vnašanjem primerne prehrane oziroma s kakovostnimi prehranskimi dopolnili.

Znaki za pomanjkanje vitamina C

Kako najbolje veste, da vam primanjkuje vitamina C? Najpogostejši znaki za pomanjkanje so padec energije, oslabljen imunski sistem, izsušena ter groba koža, slabši vid, suhi lasje ter podobno. Če ste obenem še izpostavljeni večji količini stresa, je vse skušaj še veliko slabše.

Vitamin C
Vitamin C lahko uživate prav vsak dan in ne samo tedaj, kadar vas ujame prehlad.

Ker je sodobna hrana vse bolj nekakovostna, je še toliko bolj priporočljivo vitamin C dodajati v obliki prehranskega dopolnila. A tudi pri tem moramo biti pazljivi, da je dopolnilo dovolj kakovostno oziroma kupljeno na primernem mestu.

Kdaj se uživanje vitamina C še posebej priporoča

Vitamin C je neredko označen tudi kot kralj med vitamini. To nam daje vedeti, da ga naše telo še toliko bolj potrebuje za normalno delovanje. Vitamin C se še posebej priporoča dodajati v primeru enolične prehrane, ki ni dovolj bogata s svežim sadjem ter zelenjavo.

Tudi starejše osebe bi morale uživati več vitamina C. S starostjo se namreč zmanjša sposobnost absorbiranja vitaminov iz hrane. Večja količina tovrstnega vitamina se prav tako priporoča kadilcem, nosečnicam ter doječim materam, pri povečanem naporu in utrujenosti, pri povečanih potrebah po vitaminu C, na primer pri krvavitvi, prehladu, vročini.

Vrste vitamina C

Ste vedeli, da večina vitaminov na prodajnih policah sploh ni naravnih? To velja tudi za vitamin C. Torej ni povsem vseeno, kateri vitamin C uživate. Askorbinska kislina in naravni vitamin C sta na primer kemijsko popolnoma enaka, a so naravni vitamini veliko več. Askorbinska kislina je namreč kemična kopija naravne askorbinske kisline ter kot takšna predstavlja le en del vitamina C. Naravni vitamin C ni toksičen, niti v večjih količinah ne.

Preberite si še naslednji članek: Hormon vitalnosti in moči

Človeško telo je kompleksen stroj, ki proizvaja veliko različnih hormonov, da deluje pravilno. Eden izmed najpomembnejših je testosteron.

Druge objave:

Matej