Kaj je Kegerator?

»Kegerator« je precej nova beseda v angleškem jeziku – kombinacija besed »keg« (sod) in »refrigerator« (hladilnik).

Kegerator je lahko specializirana naprava, izdelana izključno za točenje piva v intimnem okolju. Druga vrsta kegeratorja je hladilnik ali zamrzovalnik, ki je prilagojen za hranjenje sodov in točenje njihove tekoče vsebine. Najučinkovitejši vidik posedovanja kegeratorja je, da podaljša življenjsko dobo vašega piva in omogoči nakup in točenje večjih količin. Pivo, shranjeno v kegeratorju, se ohranja v neokrnjenem stanju vse do 6 mesecev. Od odprtih sodčkov tega ne moremo pričakovati, kajne?

Kozarec v eni roki, pipa v drugi. Pipo odprite na približno 70% (ne želite curka piva), držite kozarec pod kotom petinštirideset stopinj in ga med polnjenjem počasi obračajte pokonci. Ponovite vajo večkrat in hitro boste postali profesionalec. Opravičujemo se, če vas bodo vaši prijatelji vedno prosili za pivo, ker ste tako dobri, toda hej, popolnost je vedno v povpraševanju.

Čiščenje kegeratorja

Ko gre za čiščenje vašega kegeratorja, imate v bistvu dve možnosti: navadni in tlačni čistilci. Pivo vsebuje kvas, ki je aktivna kultura in je nevaren, če je le delno očiščen iz vaših ventilov. Naši prijatelji iz tovarne pijač poznajo zelo dober način za čiščenje vašega kegeratorja, zato bomo razlago prepustili strokovnjakom.

Prvi kegeratorji za domačo uporabo so verjetno prišli skupaj z oživitvijo domačega piva v osemdesetih let prejšnjega stoletja. Po letu 1978 je ameriški kongres sprejel zakon, po katerem je domače pivovarstvo spet postalo legalno, potem ko je bilo prepovedano že od obdobja prohibicije (1920-1933). Nastajajoč nov (in zakonit) trg je spodbudil domače pivovarje, da vzpostavijo podjetja za začetek proizvodnje po vsej državi, kar je postala dobra poslovna priložnost.

Kegeratorji so različnih znamk in modelov, velikosti in oblik. Obstajajo ogromni kegeratorji s štirimi pipami in z vgrajenimi napravami za led, vendar je večina manjših kot je npr. Versonel VSL155TDSS , ki so oblikovani tako, da se prilegajo v domači bar, skupaj z napravo za led, mini hladilnikom, hladilnikom vina, pomivalnim strojem in celo umivalnikom. Dodatki, kot so stojala za kozarce, podstavki za pivo, stojala za sušenje vaših po naročilu narejenih kozarcev, odpirači za steklenice in posebni odpirači za plutovinaste zamaške.

Druge objave:

Matej