Ustvarimo identično kopijo diska v računalniku

Računalniki so vsestranske naprave brez katerih bi težko delovali v modernem svetu. Po eni strani so izredno preprosti in samoumevni za uporabo. Na njih pa je naložen operacijski sistem, ki je dokaj kompleksen. S tem je mišljeno to, da ga je v primeru težav dokaj težko popraviti. V veliko primerih pa moramo na računalnik ponovno naložiti vse gonilnike, aplikacije in druge programe, če se nam je operacijski sistem sesul. Obenem pa morda izgubimo dostop do ključnih podatkov, ki so za nas zelo pomembni. Pri tem nam lahko pomaga kloniranje diska, ki je najboljši način, da ustvarimo identično kopijo sistemskega, sekundarnega ali drugega klasičnega mehaničnega diska ali SSD-ja.

Naredimo popolno kopijo delujočega računalnika

Moderni operacijski sistemi so zelo stabilni in samodejno odpravijo veliko notranjih programskih napak. Kljub temu se nam lahko pripeti, da določen program, virus ali gonilnik ustvari popolni kaos v našem računalniku. Morda naš računalnik noče več naložiti operacijskega sistema, se neprestano sesuva ali ima drugačne težave. V tem primeru nas lahko reši ponovna namestitev celotnega operacijskega sistema in programov. Na žalost pa to lahko traja tudi več ur, če uporabljamo veliko programov, iger in drugih aplikacij. Najbolje je, če na našem delujočem računalniku opravimo kloniranje diska. Tako bomo imeli na voljo popolno in delujočo kopijo vseh podatkov na disku. Uporabimo jih lahko za ponovno vzpostavitev računalnika, če nam je prenehal delovati, zaradi programskih napak.

Spominski medij v našem računalniku je mogoče klonirati tudi na USB ključ, zunanji trdi disk, NAS Synology sistem, drug računalnik v omrežju ipd. Če imamo popolno varnostno kopijo našega računalnika na zunanjem disku, je to izredno uporabno v primerih okvare operacijskega sistema ter tudi strojne opreme.

Nadgradnja na hitrejši disk SSD

SSD diski so veliko hitrejši od navadnih mehaničnih izvedb. Res je, da so mehanični diski zelo ugodni za nakup in imajo veliko kapaciteto spomina. Na žalost pa se upočasnijo, ko je na njih zapisana velika količina podatkov. Idealno je, če naš računalnik nadgradimo na SSD disk, vendar to spet zahteva, da ponovno namestimo celotni operacijski sistem in vse aplikacije. Nadgradnjo si lahko olajšamo, če kloniramo stari trdi disk na SSD. Nato pa lahko računalnik zaženemo z SSD diska, stari mehanični disk pa lahko obdržimo kot varnostno kopijo. Lahko pa ga tudi formatiramo in uporabimo kot sekundarni disk v našem računalniku.

Kloniranje diska lahko opravimo tudi na druge spominske medije

Spominski medij v našem računalniku je mogoče klonirati tudi na USB ključ, zunanji trdi disk, NAS Synology sistem, drug računalnik v omrežju ipd. Če imamo popolno varnostno kopijo našega računalnika na zunanjem disku, je to izredno uporabno v primerih okvare operacijskega sistema ter tudi strojne opreme. Tudi, če se nam okvari trdi disk ali SSD, bomo lahko iz klonirane kopije vse podatke prenesli na svež spominski medij. Tako bomo na najhitrejši možen način spet lahko uporabljali naš računalnik, pri tem pa nam bodo vsi naši podatki ostali dostopni.

Druge objave:

Matej