Reševanje podatkov

Vsi smo to že naredili – izbrisali datoteke, ki jih nismo želeli tako, da smo jih nehote poslali v koš za smeti ali pa brez premisleka pritisnili na tipko „briši“ namesto na „shrani“, čemur je sledilo frustrirajoče spoznanje, da smo izgubili vse delo, ki smo ga opravili.reševanje-podatkov
Vendar je tovrstne podatke navadno mogoče rešiti ali vsaj delno obnoviti s pomočjo določenih orodij v samem sistemu. Zato pa je toliko huje, ko odpove sam nosilec za shranjevanje podatkov. A tudi v tem primeru ne gre takoj obupati, saj v podjetju Kotar obstajajo strokovnjaki, pravi digitalni guruji, ki do potankosti razumejo samo tehnologijo delovanja nosilcev podatkov in vam zato lahko tudi v takem primeru priskočijo na pomoč. Za začetek pa je dovolj vedeti že to, da se ob takih nezgodah podatki redko popolnoma in za vedno izbrišejo, čemur botruje predvsem način zapisovanja podatkov na nosilec.

Reševanje podatkov je proces

Reševanje podatkov je proces, pri katerem gre za obnavljanje ali restavriranje podatkov, ki so zapisani na poškodovanih, okvarjenih ali zaradi kakršnega koli drugega razloga nedostopnih nosilcih za shranjevanje. Najpogostejši scenarij, ki zahteva reševanje podatkov, vključuje okvaro operacijskega sistema (logična okvara datotečnega sistema, ki operacijskemu sistemu preprečuje dostop) ali nehoteno poškodbo nosilca podatkov (fizične poškodbe nosilca podatkov, kot so npr. notranji trdi disk, USB ključek, CD-plošča ipd). V takem primeru navadno zadostuje, da se podatki zgolj prepišejo na drug nosilec podatkov. Hujša je seveda resna okvara na nivoju trdega diska ali njegova popolna okvara. V takem primeru podatkov ni mogoče enostavno prebrati. Odvisno od razloga za okvaro oz. od stanja nosilca podatkov pa so pristopi k reševanju podatkov različni in zajemajo vse od uporabe programske opreme za reševanje podatkov do zamenjave okvarjenega dela poškodovanega diska Nezanemarljivi pa so tudi primeri, ko so z nosilca podatkov ti pomotoma izbrisani. Tu je dobro vedeti, da podatki z nosilca niso izbrisani takoj, izbrisani so zgolj zapisi v direktorju, uporabnik pa jih zato s pomočjo standardnih iskalnikov ne more najti. Ker tehnično podatki na nosilcu še obstajajo, če niso že bili prepisani, jih je mogoče s posebnimi postopki tudi obnoviti.

Zato ob izgubi podatkov ne obupujte, ampak pokličite na pomoč strokovnjake iz podjetja Kotar.

Druge objave:

admin