Avtomobilski filtri predstavljajo osnovo za delovanje motorja vozila

Pravilno delovanje vozila je v veliki meri odvisno tudi od različnih filtrov, ki se nahajajo v njem. Prav vsi avtomobilski filtri opravljajo svojo nalogo, brez njih pa bi vas vozilo lahko kaj hitro pustilo na cedilu. Čeprav je s strani strokovnjakov priporočena redna menjava filtrov, nekatere avto filtre lahko samo očistite ter jim tako podaljšate življenjsko dobo. Vseeno pa jih je treba sčasoma zamenjati, saj čiščenje postaja  vse manj učinkovito. Filtri za avto tako kot tekočine predstavljajo osnovo za delovanje motorja, obenem pa skrbijo tudi za vaše zdravje.

Zračni filter je v avtomobilu zadolžen za čiščenje umazanije in smeti v zraku. Praviloma je sestavljen iz papirja, pri novejših modelih vozil se nahaja v plastični škatli ob strani ohišja motorja. Starejša vozila pa imajo tovrstni filter nameščen pod uplinjačem, najpogosteje v kovinskem ali pa plastičnem ohišju. Menjava ali čiščenje je potrebno tedaj, kadar je umazan.

Zračni filter v avtu
Zračni filter je v avtomobilu zadolžen za čiščenje umazanije in smeti v zraku.

Filter zraka kabine in oljni filter

Avtomobilski filtri zraka kabine se pogosto zamenjujejo za zračne filtre, čeprav imajo povsem drugačne naloge. Prestrezajo drobne delce iz izpušnih plinov. S čiščenjem se jim lahko podaljša življenjska doba, toda treba jih je preverjati ob rednih servisnih intervalih. Če iz tovrstnega filtra prične pihati zrak neprijetnega vonja, je treba čim prej do mehanika. Enako velja, če opazite, da je intenzivnost pretoka zraka manjša. V nasprotnem primeru lahko škodljive snovi in bakterije krožijo po vašem avtu.

Še ena vrsta avto filtra je oljni filter. Ta ohranja motorno olje čisto. S tem zagotovi pravilno delovanje motorja ter skrbi za njegovo dovolj dolgo življenjsko dobo. Zamenjati ga je treba ob vsaki menjavi olja. V starem filtru se namreč nahajajo saje, kovinski delci, neizgoreli ostanki in prah. 

Filter goriva in filter olja v avtomatskih menjalnikih

Avtomobilski filter goriva se običajno nahaja med črpalko za gorivo ter rezervoarjem. Njegova naloga je, da odstranjuje nečistoče v gorivu. S tem preprečuje, da bi se črpalka zamašila ali pokvarila. Filter lahko zamenjamo ali pa očistimo. To je odvisno od same izvedbe, navodil pa tudi od posameznih proizvajalcev vozil. Tipični znaki za menjavo so zmanjšana moč avtomobila, slabša zmogljivost, težji vžig.

Poleg omenjenih filtrov za vozila poznamo še oljni filter v avtomatskih menjalnikih. Ta ima praviloma daljši servisni interval menjave.

Druge objave:

Matej