Zakaj je motorno olje potrebno enkrat letno zamenjati?

Motorno olje se v roku enega leta ali prej obrabi, saj izgubi svojo prvotno strukturo in viskoznost, ki sicer skrbi za ustrezno podmazanost gibljivih delov in ga je zato potrebno pri pooblaščenem mehaniku tudi zamenjati. V oljnato tekočino za pogonski avto del v vozilu se sčasoma začne nabirati umazanija, prašni delci in drugi odpadki, zato ob nepravočasni zamenjavi tvegamo, da bi staro mazivo poškodovalo ostale dele znotraj motorja.

Motorno olje MOTUL SAE 10W40
Motorno olje 6100 Synergie+

Če nismo povsem prepričani, kdaj je motorno olje potrebno zamenjati, tedaj je ustrezno raven tekočine najbolje preveriti z merilno palico, pri čemer je optimalna raven maziva na sredini med oznakama za minimum in maksimum. Sicer pa velja, da je oljnato mazivo za podmazanost gonilnega avto dela potrebno zamenjati na vsakih deset do petnajst tisoč prevoženih kilometrov. To pomeni, da je menjava lahko potrebna tudi pred iztekom enega leta, če na leto prevozimo veliko število kilometrov.

Menjava mazivne tekočine za optimalno podmazanost motorja

Kakovostno in novo motorno olje za avto ohranja optimalno podmazanost motorja, pri čemer preprečuje preveliko trenje med premikajočimi se avto deli, ki opravljajo pomembno nalogo v pogonskem sistemu avtomobila. Če gibljivi avto deli niso ustrezno podmazani z oljnatim mazivom, tedaj zaradi vedno večjega trenja začnejo ustvarjati prekomerno toploto, ki na vrhuncu temperature lahko poškoduje tudi glavo pogonskega dela.

Menjava motornega olja
Letna ali polletna menjava motornega olja je zelo pomembna

Premikajoči se bati, ventili in drugi avto deli ne ustvarjajo prekomerne toplote in trenja le zaradi pomanjkanja nivoja tekočine, temveč tudi zaradi maziva, ki vsebuje preveliko število prašnih in onesnaženih delcev. Zato redno menjana pogonska maziva zagotavljajo, da v avtomobilu ne prihaja do pregrevanja motorja.

Pogonsko mazivo vzdržuje čistočo in zmanjšuje porabo goriva

Letna ali polletna menjava oljnatega maziva za avtomobil je pomembna tudi zato, ker ohranja optimalno raven čistoče v pogonskem avto delu. Nova oljnata tekočina je dovolj viskozna, brez delcev umazanije, zato preprečuje nastanek korozije in hkrati povečuje življenjsko dobo motorja. Redna menjava maziva z oljnim filtrom pa zaradi boljše podmazanosti gibljivih batov hkrati tudi zmanjšuje porabo goriva med vožnjo.

Motorno olje je na voljo za nakup v spletni trgovini z rezervnimi avto deli Silux, kjer lahko izbiramo med različnimi proizvajalci, vrstami maziv, količino in viskoznostjo. Če niste prepričani, katera viskoznost je najbolj primerna za vaš avtomobil, lahko o ustrezni izbiri povprašate izkušene prodajalce.

Druge objave:

admin