Poskrbimo za dobro vodljivost našega avtomobila

Vsak avtomobil je izredno natančno izdelan stroj, če pogledamo pod njegovo karoserijo. Temu je tako, saj mora biti varen pri vožnji po ravnini kot tudi ovinkasti cesti. Pri tem je geometrija našega jeklenega konjička izredno pomembna z vidika, da lahko ohranjamo njegovo vodljivost neglede na cestišče po katerem vozimo. Pri tem so končniki zelo pomembni, saj omogočajo sprednjim kolesom, da se lahko obračajo in ohranjajo pri tem svojo stabilnost. Sčasoma pa se omenjeni avto deli obrabijo in jih je potrebno zamenjati. Zato je dobro, če poznamo znake obrabe, ko se te pojavijo.

Končniki so omogočajo zavijanje z avtomobilom

Natančno zavijanje z našim vozilom je v veliki meri odvisno od končnikov. Njihova glavna naloga je, da prenašajo silo z volanske letve, ki poteka preko končnikov na kolesa. S tem nam je omogočeno zavijanje medtem, ko naš avtomobil stoji pri miru ali pa se premika. 

Brez končnikov na sprednjih kolesih z našim avtomobilom sploh ne bi mogli speljati ovinka. Obenem pa stabilizirajo karoserijo in avtomobilsko podvozje med vožnjo, kar pomeni, da imajo tudi zelo pomembno varnostno funkcijo.

Od vožnje je odvisno kako hitro boste morali zamenjati končnike.
Komponente podvozja so sicer močne in trpežne, med njimi pa so tudi končniki, ki radi hitreje odpovedo.

Kakšna je življenjska doba končnikov?

Vzdržljivost našega avtomobila igra pomembno vlogo pri potrebi po menjavanju različnih avto delov. Neglede na velikost, vrsto in proizvajalca našega vozila, pa je morda še bolj ključno, kako vozimo. Če obremenjujemo podvozje z vožnjo po neravnem cestišču, luknjah ipd., bo večja možnost, da bomo morali zamenjati končnike, amortizerje, blažilnike, gume in druge dele podvozja.

Zelo verjetno je, da končnikov nikoli ne bomo potrebovali zamenjati. To načeloma ni pravilo, ampak bolj izjema. Zato je pomembno, da vozilo redno vozimo na tehnične preglede in opravljamo redne servise pri svojem avtomehaniku.

Končniki so mehanska komponenta

  • Vsaka mehanska komponenta v našem vozilu je izpostavljena obrabi. Enako velja za končnike, ki jih obremenjujemo z vsako vožnjo. Je pa res, da so veliko bolj izpostavljeni fizičnemu stresu, če vozimo po grobih cestnih površinah z veliko luknjami ali drugače razgibanem terenu.
  • Pogosto je tako, da nam avtomobil samodejno pokaže znake težav, če mu znamo prisluhniti. To je pomembno iz razloga, da preprečimo nadaljnjo škodo, ki lahko nastane, če mehansko nepopoln avtomobil še naprej uporabljamo.

Znaki obrabljenih končnikov

Obrabljenost mehanskih delov podvozja je odvisna v veliki meri od tega, kako vozimo naš avtomobil. Ko se končniki obrabijo, lahko to opazimo na številne načine, kot so:

  • Neenakomerna obraba gume
  • Prvi del vozila ni poravnan s cesto
  • Občutek vibracij v volanu ali zamika oziroma zamaknjenega odziva vozila pri zavijanju
  • Trkajoč zvok pri zavijanju
Poglavitno je čimprej zamenjati končnik, ki je obrabljen, drugače se lahko začnejo obrabljati in odpovedovati še ostali elementi.

V primeru, da opazimo kateregakoli od zgoraj naštetih znakov, je močno priporočeno, da odpeljemo avtomobil na pregled v avtomehanično delavnico. S tem se izognemo nadaljnji škodi, ki jo lahko povzročimo z vožnjo vozila, ki ima poškodovane končnike. Seveda pa enako velja, neglede na to, kakšne težave opazimo na vozilu, da jih čim prej odpravimo, zaradi naše in varnosti drugih udeležencev v prometu.

Druge objave:

admin