Polnjenje klime je za vozila nujno vzdrževalno opravilo

Klimatski sistemi v sodobnih vozilih opravljajo izredno pomembno nalogo in gotovo si ne moremo privoščiti kakšnih okvar ali drugih težav. Pričakujemo, da bo klima uspešno vzdrževala prijetne razmere v notranjosti potniške kabine, tudi če sredi poletja dlje časa vozimo po soncu. Dobra klima lahko zagotovi izvrstno izkušnjo v zahtevnih razmerah, a zanjo moramo tudi dobro skrbeti. Na dolgi rok je nujno redno polnjenje klime, lotimo se tudi nekaterih drugih vzdrževalnih posegov. Le tako lahko pričakujemo, da bo vozilo res dobro delovalo in se bomo lahko na vse sisteme povsem zanesli.

V nekaterih primerih moramo biti na pripravljenost klimatske naprave še posebej pozorni. To recimo velja pri avtodomih, avtobusih, tovornjakih in drugih vozilih, ki so redno v uporabi in morajo dobro delovati tudi po 12 ur na dan ali več. Pravzaprav je včasih klima v pogonu kar cel dan, recimo v avtodomu, če želimo imeti res prijetno okolje za preživljanje dopusta v vročih krajih. Jasno je, da bo polnjenje klime kritično opravilo pred odhodom na dopust in pred uporabo raznovrstnih vozil v poletnem času nasploh. Zato se moramo pravočasno posvetiti vzdrževanju, ki ga zahtevajo klimatske naprave, tudi če se nam morda zdi, da s klimo ni nič narobe.

Polnjenje klime je obveznost, ki nas pripravi na poletje

Za polnjenje klime skrbimo preventivno

Verjetno ne bomo uspeli takoj zaznati potrebe po polnjenju klime. Klimatska naprava namreč dobro deluje, tudi ob porabi in uhajanju plina lahko nekaj časa zadovoljivo opravlja svoje delo. Postopoma izgublja zmogljivost in učinkovitost, a ob manjših spremembah iz dneva v dan tega ne bomo opazili. Naposled se zgodi, da klima pač ne more več vzdrževati prijetne temperature v potniški kabini – gotovo si ne želimo, da bi nas to doletelo ravno sredi dopusta.

Ravno zato je polnjenje klime opravilo, ki ga vključimo v splošno vzdrževanje vozila. Pred poletjem se splača ugotoviti, v kakšnem stanju je naš jekleni konjiček, predvsem nas zanima, če je pripravljen na višje temperature in daljše poti, ki jih v tem letnem času opravljamo. Pregled klime je vsekakor nujna naloga na tej točki, tudi če z delovanjem klime morda nismo imeli težav.

Tak poseg se priporoča vsakomur, saj se seznanimo s stanjem klimatske naprave in ugotovimo, kdaj bo potrebno polnjenje. Običajno polnjenja ne opravljamo vsako leto, se pa vsekakor splača redno opravljati pregled, da sploh vemo, kdaj bo čas za polnjenje klime. To je del preventive, ki nam zagotavlja prijetno izkušnjo na cesti, sploh pri klimatskih napravah in ogrevalnih sistemih v vozilih.

Kako se opravlja polnjenje klime?

Sami bomo težko ugotovili, ali je s klimatsko napravo kaj narobe, če seveda ne pride do kakšnih večjih težav, poškodb ali okvar. Težko zaznamo drobne spremembe v zmogljivosti in učinkovitosti klime skozi čas, na slabše delovanje se sproti privajamo in ne vemo, kako drugačna je izkušnja pri vožnji ob slabo delujoči klimi. Zato je pametno za polnjenje klime in druge vzdrževalne posege koristiti storitve serviserjev, ki nam dajejo veliko bolj zanesljiv vpogled v stanje avtomobila. Poleg tega se na ta način izognemo večini opravil, ki bi jih sicer imeli z avtom, sami se s klimatsko napravo verjetno sploh ne bomo ukvarjali.

V praksi se torej zapeljemo k mehaniku in se pozanimamo o storitvah, ki jih vključuje vzdrževanje klime. Polnjenje klime je v ponudi praktično vsakega mojstra, ki se ukvarja z vzdrževanjem avtomobilov, sploh če se posebej spozna prav na klimatske sisteme. Tako bomo našli ugodno ponudbo in zelo priročne storitve, hitro in zanesljivo bo možno opraviti tako polnjenje kot druge naloge pri vzdrževanju klime. Sami s tem ne bomo imeli dela, za vse poskrbijo serviserji. Klimatski sistem izpraznijo, pogosto se ob tem opravi tudi dezinfekcija klime in zamenjava zračnih filtrov, nato pa se nadomestijo hladilni plini, ki skrbijo za delovanje klime.

Včasih ima polnjenje klime posebno težo

Če avta ne uporabljamo za kakšna daljša potovanja, bomo preživeli tudi z nekoliko slabše delujočo klimo. Drugače je pri avtodomih in drugih vozilih, ki jih pogosto uporabljamo prav za daljše poti v zahtevnih razmerah. V teh vozilih se uporabljajo napredni klimatski sistemi, pa tudi ogrevalne naprave. Najdemo posebno opremo specializiranih proizvajalcev, recimo Webasto grelec in posebne klimatske sisteme. To je oprema, ki zahteva nekaj več pozornosti – ne le zato, ker se pogosteje uporablja v zahtevnih razmerah, temveč tudi zato, ker je bolj kompleksna in zahteva več pozornosti pri vzdrževanju.

Polnjenje klime je med nujnimi opravili za vzdrževanje avtodoma

Običajno najdemo takšne storitve pri posebnih izvajalcih, ki se ukvarjajo prav z vzdrževanjem avtodomov in drugih sorodnih vozil. Pogosto so to zastopniki za znamke s tega področja, lahko pa računamo na to, da bo Webasto grelec in opremo uglednih znamk poznal vsak serviser, ki se osredotoča na avtodome. Tako dobimo zelo prepričljivo ponudbo na tem področju, prepričani smo lahko, da bo avtodom odlično deloval tudi ob visokih poletnih temperaturah, za kar poskrbi polnjenje klime. Na drugi strani pa dobimo pri serviserjih tudi ponudbo storitev za vzdrževanje grelcev in druge opreme, tako da bomo pripravljeni na vse mogoče razmere, tudi na zimo.

Druge objave:

Matej