Vrste avtomobilskih sklopk

Sklopk ne vsebujejo samo vozila z ročnim menjalnikom, temveč tudi vozila s samodejnim menjalnikom. Takšna vozila imajo lahko celo dve sklopki. Ne nazadnje pa je sklopka prisotna v številnih napravah, ki jih uporabljate tu in tam ali celo vsak dan, na primer v motornih žagah, brezžičnih vrtalnih strojih. Sklopke praviloma vsebujejo vse naprave, ki imajo po dve vrteči se gredi. 

V avtu sklopko potrebujete, ker se prižgan motor, stalno vrti, kolesa pa ne. Da vozilo lahko sploh ustavite, ne da bi pri tem uničili motor, mora biti vmes nekakšen vmesnik, ki motor odklopi od menjalnika oziroma koles. Ta vmesnik pa je sklopka. 

Ključne naloge sklopke 

Avtomobilska sklopka skrbi za prenos moči motorja v menjalnik. Slednjemu omogoča, da se loči od motorja. Tako lahko stoji na mestu, med vožnjo pa prestavi v drugo prestavo. 

Sklopko potrebujete tudi pri speljevanju. Motor mora namreč moč prenesti počasi v menjalnik. V nasprotnem primeru bi ga najverjetneje razneslo. Sklopka vrteči motor poveže z menjalnikom, ki se ne vrti. To je praviloma doseženo s trenjem. 

Različne vrste avto sklopk 

Poznamo več vrst sklopk za vozila. Preproste sklopke trdno spajajo dve gredi. Namenjene so za sklapljanje ter omogočajo vzpostavitev ali prekinitev zveze med gredema tudi med vrtenjem. V to skupino sklop sodijo, na primer, mufna, ploščna, tuljčna in objemna sklopka. 

Parkljaste sklopke zahtevajo, da sta dve hitrosti gnane ter pogonske gredi enaki. Za zobate sklopke je značilno, da imajo na obodu ali konceh gredi zobce, ki se prilegajo drug drugemu in prenašajo moč. Elastične sklope uporabljamo za sklapljanje gredi, ki se na začetku vrtita z različnima hitrostma, kasneje se uskladita. 

Enosmerne sklopke prenašajo navor samo s pogonske, in sicer na gnano gred, v nasprotno smer pa ne. Centrifugalna vrsta sklopk spoji gred, v primeru, če se pogonska gred vrti z dovolj veliko hitrostjo. Spoj lahko tudi prekine, če hitrost gnane gredi preseže določeno mejo. V ta sklop sodita, na primer, zagonska in naletna sklopka. 

Varnostna oblika sklopke se razklopi, ko je obremenitev pogonske gredi prevelika. Ne glede na to, za katero vrsto sklopke gre, pa je najpomembneje, da veste, kdaj pritisniti na stopalo sklopke. 

Druge objave:

Matej