Kaj so sublimacijske barve za tiskalnik?

Brez tiskanja dandanes skorajda ne gre. Če ne tiskamo dokumentov na delovnem mestu, pa jih tiskamo doma. V tem primeru je seveda dobro pri roki imeti dovolj dober printer in seveda ves potrošni material, ki je potreben za to. Med drugim so to tudi barve za tiskalnik.

Seveda pa ne tiskamo zgolj na papir. Lahko se na primer odločite za nakup tiskalnika, s katerim boste tiskali na tkanino ali na kakšne druge izdelke. Najprej pa morate spoznati razlike med sublimacijo, direktnim tiskom na tkanino in preslikači. Ključnega pomena je namreč izbira ustrezne tehnike za tiskanje.

Kaj je sublimacija?

Organske sumblimacijske barve za tiskalnik veljajo za mikrokapsularne. V večini primerov se tiska na nekoliko tanjši papir, ki je rahlo premazan. Prenašanja barve se izvaja v toplotni preši. Pri segrevanju v toplotni preši mikrokapsule popokajo, barve pa se zato vežejo na poliester.

barve za tiskalnik za tiskanje na tekstil
Glavne vrste barve za tiskalnik za tiskanje na tekstil tako delimo glede na vrsto vlaken: Barvila za celulozna vlakna: pigmenti, reaktivi. Barvila za poliestrska vlakna: disperzna, pigmenti, sublimacija barvil. Barve za volno, svilo in živalsko dlako (proteinska vlakna): kisline, reaktivne snovi.

Sublimacija je torej vrsta tehnike za tiskanje, ki se uporablja zlasti za tiskanje na reklamne izdelke, na primer na skodelice, podloge za miške, kovino, les, bidone. S pomočjo tiskalnikov večjega formata, ki imajo sublimacijske barve, se tiskajo tudi športni dresi pa tudi zastave. Ob tem je treba nujno poudariti, da so izdelki iz poliestra ali pa morajo biti z njim prevlečeni.

Direktno tiskanje na tkanine

Če želite direktno tiskati na tkanine, so potrebne naprave, ki vključujejo pigmentne barve za tiskalnik. Barva se mora po tisku seveda dobro posušiti, in sicer s pomočjo toplotne preše ali pa v toplotnem tunelu. Na belo tkanino se najpogosteje tiska brez kemične priprave tkanine. V tem primeru tiska ne boste začutili na otip.

Digitalni tisk na tekstil je najsodobnejša tehnika tiska na tekstil. Digitalni tisk na tekstil je postopek tiskanja na tekstil in oblačila z uporabo sublimacijske barve za tiskalnik za tiskanje na tkanino. S to tehniko lahko tiskamo tekstilne materiale brez uporabe blok ali graviranega valja ali sita, vendar z boljšo vidnostjo slik.

Če potrebujete belo barvo za tiskanje, je na tkanino treba nanesti posebno vrsto tekočine. Na voljo sta tekočini za umetne ter naravne materiale. Večinoma tiskanje poteka na tkanine, ki so naravnega izvora. Najpogosteje je to kar bombaž. Seveda tiskate lahko tudi na različne mešanice, tudi na takšne z elastanom.

Omenjena tehnika je zelo uporabna oziroma dobrodošla za tiskanje na bombaž. Najpogosteje se tiska na majice. Veliko uporabnikov tiska tudi na nekrojene kose tkanin. Iz njih se nato šivajo najrazličnejši izdelki. Zelo zanimivo je tudi tiskanje na druge izdelke – na prevleke, blazine, vrečke iz bombaža.

Druge objave:

Matej