Akumulator kot srce vsakega avtomobila

Zagotovo lahko trdimo, da je akumulator srce vsakega avtomobila. Predvsem zato je izbira še toliko pomembnejša. Še toliko bolj pa, če imate v svojem vozilu veliko elektronike ali pa svoj avto vozite zgolj v mestnem prometu.

Na voljo je akumulator za avto z vzdrževanjem in akumulator za avto brez vzdrževanja. Prvi tip v glavnem lahko najdemo v avtih, ki so starejše izdelave.

Delitev avto akumulatorjev glede na tehnologijo izdelave

Avtomobilski akumulatorji se med seboj razlikujejo tudi glede same tehnologije izdelave. Na voljo je na primer svinčeni akumulator za avto. V tem primeru gre za klasični stari model akumulatorja s svinčenimi elektrodami in elektroliti v obliki žveplove kisline.

akumulatorji za avto z dolgo življenjsko dobo
AGM akumulatorji za avto so namenjeni za globoke in ponavljajoče se praznitve. Kislina v AGM akumulatorjih je napita na stekleni volni, zato ni možnosti izlitja. AGM akumulator je zato mogoče namesti tudi v vodoravnem položaju.

Za AGM akumulator je značilno, da elektroliti niso v tekoči obliki, temveč so stopljeni v tkanini iz steklenih vlaken. Ena od večjih prednosti takšne vrste akumulatorja za avto pa je, da ima visoko zmogljivost, s tem pa tudi daljšo življenjsko dobo.

Kaj je GEL avto akumulator?

Če vas zanima GEL akumulator za avto, pri tem modelu elektroliti niso vezani na steklena vlakna, temveč so v obliki silicijevega gela. Omenjeni model od vas ne bo zahteval preveč vzdrževanja in je za uporabo povsem varna izbira.

AGM in GEL akumulator: Kakšna je razlika? (Katera vrsta akumulatorja za avto je boljša?)

GEL akumulator za avto je na primer primeren za vozila z visokimi energetskimi zahtevami. Ni pa na primer primeren za avtomobile s start-stop funkcijo. V tem primeru boste morali namreč kupiti prav poseben polnilec.

Najpomembnejše tehnične lastnosti avto akumulatorja

Ko se odločate za nov akumulator za avto, potem preverite dimenzije, kapaciteto, napetost, zagonski tok. To je le nekaj tehničnih lastnosti, ki so pri sami izbiri izjemno pomembne.

Dimenzija avto akumulatorja je lahko dober pokazatelj, kako vzdržljiva je naprava. Če je avto akumulator prevelik, to pomeni, da ga ne boste mogli spraviti v vozilo. Premajhna naprava pa se ne bo dobro držala.

Kakšna je življenjska doba akumulatorja

Kako dolgo bo zdržal avto akumulator, je seveda do neke mere odvisno tudi od same tehnologije izdelave.

Seveda na življenjsko dobo naprave vplivamo tudi sami in okolica, v kateri živimo. Za akumulator previsoke ali prenizke temperature zagotovo niso najboljše.

Enega od problemov lahko predstavlja tudi prekratka vožnja. V tem času se akumulator za avto nima časa polniti.

Druge objave:

Matej