Iz kakšnega materiala je lahko izdelana cev za vodo

Za vodovodno inštalacijo so se v preteklosti praviloma uporabljale vroče pocinkane železne cevi. Slabost tovrstnih cevi pa je ta, da se jih ne sme kriviti. Težava je tudi korozija, ki nastaja ob sočasni uporabi cevi iz najrazličnejših kovin. Zlasti to velja pri spojih med bakreno ter železno cevjo.

Uporabo pocinkanih železnih cevi dandanes nadomešča plastična cev za vodo, ki je lahko na primer izdelana iz trdega polivinilklorida.

Še drugi materiali, iz katerih se izdelujejo sodobne vodovodne cevi

  • Cev za vodo je lahko narejena tudi iz kloriranega polivinilklorida za vodo pri višjih temperaturah, prav tako iz polietilena, polibutena, ne nazadnje še iz mešanice najrazličnejših materialov.
  • Vodovodna cev iz polietilena z visoko gostoto je zlasti namenjena za javna vodovodna omrežja. Cevi se v tem primeru med seboj razlikujejo tudi po postopku zamreženja, ki je namenjeno preprečevanju difuzije kisika z vodo.

Prednosti plastičnih cevi za vodo

Prednosti cevi za vodo iz plastike so v višjih temperaturnih obremenitvah. Prav tako tudi v daljši življenjski dobi, manjšem uporu vode, upogljivosti, ekološki ugodnosti. Pri plastičnih ceveh ni bojazni za nastanek korozije.

Prednosti plastične cevi za vodo

Po drugi strani pa je potrebno kovinsko cev za vodo dovolj učinkovito zaščititi pred korozijo. Pri uporabi cevi iz različnih vrst materialov je treba paziti na samo izvedbo spojev, da ne bi prihajalo do pojava kontaktne korozije. Pocinkane jeklene cevi se pred zunanjo korozijo lahko uspešno zaščiti s PE-trekom. Bakrene cevi pa so navadno že tovarniško primerno zaščitene.

Toplotna izolacija za vodovodne cevi

Cev za vodo se mora tudi primerno toplotno izolirati. S tem namreč preprečimo segrevanje hladne vode, ki lahko povzroča korozijo na zunanji strani cevi iz kovine, in sicer zaradi kondenzacije pare iz okoliškega zraka.

Cevi za zalivanje vrta

Tudi pri zalivanju vrtna in drugih podobnih površin je dobrodošla primerna cev za vodo. V tem primeru je navadno izdelana iz vinila oziroma PVC, gume ali pa iz kombinacije vinila ter gume. Slednje torej združujejo lastnosti vinila ter gume, kar jih naredi še bistveno bolj trpežne, odpornejše na temperaturo in sončne žarke.

Cev za vodo iz vinila ter gume oziroma PVC.
Za zalivanje vrta se navadno uporablja cev za vodo, ki je izdelana iz vinila oziroma PVC, gume ali pa iz kombinacije vinila ter gume.

Cev za zalivanje vrta je torej lahko izdelana iz različnih materialov, pomembno pa je, da vsi materiali omogočajo dobro obstojnost na temperaturo okolice. Takšni pripomočki za zalivanje tako lahko prenesejo temperaturo tudi od minus 20 stopinj Celzija do 70 stopinj Celzija.

Druge objave:

admin