Ne spreglejmo pomembnosti vrtne cevi

Ko pogledamo na naš vrt, morda takoj ne opazimo uporabnosti vrtne cevi. Brez nje bi morali ročno prenašati vedra vode, da bi zalili naše rastline. To bi nam vzelo veliko časa, ki pa ga mogoče vedno nimamo na voljo. Cev za vodo pa nam olajša prenos in distribucijo vode, kjerkoli na našem vrtu. Na trgu imamo na voljo ogromno različnih cevi za vodo, ki se med seboj močno razlikujejo. Poglejmo si skupaj, kaj so njihove največje razlike in katero cev za vrt potrebujemo mi.

Primerna dolžina za naš vrt

Če podrobneje pogledamo, bomo opazili, da vsak domači vrt, vrtni center in druge trgovine z izdelki za dom, uporabljajo različne cevi za vodo. Največji faktor v tem primeru je dolžina. Najbolj pogoste dolžine, ki jo ima cev, so od 7 do 30 metrov, lahko pa seveda tudi kupimo daljše ali krajše.

Cev za vodo

Da bi lažje izbrali svojo cev za vodo, upoštevajmo, da:

  • Če imamo majhen vrt, ki je oddaljen samo nekaj metrov, ne potrebujemo 30 metrske cevi za zalivanje. Krajša bo zadostovala, saj imamo drugače nepotrebno zmešnjavo med zalivanjem in pospravljanjem vrtne opreme.
  • Če je naš vrt bolj oddaljen, je potrebno kupiti daljšo cev, ki ima nekaj dodatne dolžine za manevriranje.

Preberite si še naslednji članek: Prednosti ureditve okolice našega doma

Urejanje okolice zahteva estetiko in poznavanja vrtnarstva, materialov in trendov, zato to opravljajo vrtnarji in arhitekti.

Različni materiali vrtnih cevi

Dolžina ni edina značilnost po kateri razlikujemo vrtne cevi, ampak so tukaj v igri tudi materiali izdelave. Večina cevi za vrt je izdelanih iz vinila ali gume. Te materiali so naloženi v slojih, ki dajo cevi svojo jakost – več slojev kot je, močnejša je cev in posledično tudi bolj vzdržljiva.

Najbolj pogosto bomo zasledili 1-slojne do 6-slojne cevi. Odvisno je od tega, koliko vzdržljivosti potrebujemo. Nekatere cevi za vodo bodo imele dodatne materiali vgrajene v njih, ki jim omogočajo, da se ne zapletajo med uporabo. Za tako tehnologijo moramo plačati malo več, ampak je zelo uporabna, če veliko časa preživimo na vrtu in imamo radi vso opremo na svojem mestu.

Velikost in diameter za prenos vode

Najbolj pogosta velikost naše vodne cevi je okoli 1.2 cm, lahko jih pa kupimo tudi do 2cm in več. Večji, kot bo diameter, več vode bo bila cev zmožna prenašati do želenega cilja. Lahko se zgledujemo po sledečih smernicah, ki so:

  • Daljša in debelejša, kot je vodna cev, manj vodnega pritiska bomo imeli
  • Debelejša cev bo lahko prenašala veliko več vode v istem času, kot manjša

Druge objave:

admin