Izdelava spletnih strani mora biti prilagojena mobilnim napravam

Ste tudi sami že opazili, da do spleta pogosto dostopate preko mobilnih naprav, na primer vaše računalniške tablice ali mobilnega telefona? Potem vam je gotovo jasno, da bi morala izdelava spletnih strani skrbeti tudi za to, da so strani prijazne mobilnim uporabnikom. Nič ni namreč bolj sitno kot prikazovanje strani, ki ni prilagojena, na majhnem zaslonu – na njem dejansko ne vidiš kaj prida, vsako stvar moraš povečevati, se premikati levo in desno po strani …mobilne-naprave
Za razliko od strani, ki spletnih uporabnikov ob nastanku niso imele v mislih, so mobilnim napravam prilagojene strani nekaj povsem drugega. Niso zgolj pomanjšana verzija strani, primerne za računalniški zaslon. Zakaj? Zato, ker je bila izdelava spletnih strani premišljena, programiranje in oblikovanje pa namenjena tudi majhnim zaslonom in napravam, ki uporabljajo android.
Kljub temu, da semarsikomu ob naročilu spletnih strani prilagoditve ali celo posebno delo za mobilne naprave ne zdijo smiselni, se je potrebno zavedati, da prav mobilne naprave predstavljajo prihodnost, zato jih ne bi smeli zanemariti. Zlasti mlajše generacije namreč spleta ne uporabljajo zgolj takrat, ko udobno sedijo za pisalno mizo, pred velikim računalniškim zaslonom. Splet pogosto uporabljajo na poti – povsod, kjer je na voljo wi-fi, če ga ni, pa so že nestrpni in slej kot prej poskrbijo za svoj lasten mobilni internet, ki jih nikjer ne omejuje. Tako lahko brskajo po spletu dejansko povsod, tudi v hribih, med vožnjo z vlakom in podobno.

Izdelava spletnih strani mora torej vključevati tudi rešitve za mobilne uporabnike. Nenazadnje bi moralo veljati pravilo, da skušamo stran izdelati tako, da bo imela kar čim več prometa – in spletni uporabniki, ki uporabljajo računalniške tablice ali mobilne telefone, lahko k temu precej pripomorejo. Tega so se precej hitro zavedla velika podjetja, ki niso poskrbela zgolj za to, da so njihove strani mobilnim uporabnikom prijazne, temveč so precej zgodajposkrbele tudi za brezplačne android aplikacije, s katerimi uporabniki pametnih telefonovin tablic še bolj enostavno prihajajo do njih.

Druge objave:

admin