Led žarnice porabijo bistveno manj elektrike

Zakaj se ljudje v tako veliki meri odločamo za t. i. led žarnice? Odgovor je zelo preprost: ker imajo namreč izredne pozitivne lastnosti, s katerimi v večji meri zasenčijo klasične žarnice ter tudi druge tovrstne naprave.

V nadaljevanju torej poglejmo lastnosti led žarnic, ki jih lahko postavimo v ospredje. Sicer jih je še več, toda led žarnice se lahko pohvalijo predvsem s temi.

Porabijo veliko manj elektrike

Prva lastnost, ki led žarnice postavljalo na pomembno mesto, je prav gotovo njena poraba elektrike. Ta je bistveno manjša kot pa poraba pri klasičnih žarnicah, ki jih prav tako še vedno zelo pogosto uporabljamo. Raziskave so pokazale, da led žarnice porabijo kar do osemkrat manj elektrike kot pa klasične. Zelo zanimiv in pomemben podatek, kajneda?

Tudi ne segrejejo se preveč

Za tovrstne žarnice je značilno tudi, da se ne segrejejo preveč. Ravno zaradi tega nam ni potrebno skrbeti, ali bo prišlo do kakega požara ali česa podobnega, če jih po nesreči pustimo delovati več časa.  In če kar nadaljujemo s pozitivnimi lastnostmi. Njihova življenjska doba je izjemno dolga. Povprečna led žarnica ima tako življenjsko dobo nekje okrog 30000 ur. Ostale žarnice, klasične ali pa fluorescentne, imajo bistveno manjšo življenjsko dobo.

Ker so tako male in efektivne, se jih uporablja tudi v avtomobilski industriji. V avtu jih najdete tam, kjer je retrovizor in seveda na vse več drugih mestih. Tako imajo nekatera vozila že vgrajeno ambientalno LED osvetlitev.

Led diode ne vsebujejo plinov, kar je še ena od pozitivnih lastnosti, s pomočjo katerih v večji meri prekašajo klasične žarnice. Odporne so na vse tresljaje in tudi na temperaturo. Tudi pri izbiri barv svetlobe imamo možnost širokega spektra.

Led žarnice ali katere druge?

Po vsem tem verjetno vemo, za katere žarnice se bomo odločili, če nas trgovec vpraša, kaj nam zavije v papir. Bomo torej dolgo časa oklevali med led žarnicami ter klasičnimi oblikami žarnic? Po vsem prebranem sklepamo, da zagotovo ne. Odločitev je padla, še preden smo  namreč vstopili v prodajalno. V glavi imamo torej nakup led žarnic.

Kaj pa cena?

Glede na izjemne lastnosti takoj pomislimo na to, da gre verjetno za zelo drago različico žarnic, ki si je ne more privoščiti prav vsak izmed nas. V resnici pa se motimo. Tudi tovrstne žarnice s tako pozitivnimi lastnostmi so poceni, še predvsem če ji naročimo po akcijski ceni, in sicer kar preko spleta.

 

Druge objave:

admin