Menjava centralne peči na drva za bolj ekološko ogrevanje

Slovenija je nekaj let nazaj sprejela zakon, ki prepoveduje nakup peči na trda goriva, ki oddajajo preveč izpustov. Na trgu tako ni možno več kupiti centralne peči na drva, ki ne omogočajo uplinjevalne tehnike zgorevanja. Onemogočena je tudi prodaja peči, ki nimajo tipala za zgorevalni zrak. Nove centralne peči na drva so ekološke in oddajajo manj emisij. Obenem nudijo maksimalen izkoristek moči trdih goriv in stanovanju nudijo prijetno toploto, ki se dolgo ohrani.

Kdaj je pravi čas za zamenjavo starega ogrevalnega telesa? 

Pravi čas za menjavo stare centralne peči na drva je, ko opazite, da nudi slab izkoristek. Kljub veliki količini drv, se stanovanje ne ogreje primerno, peč ima veliko oblog, stanovanje pa se hitro ohlaja. Stare peči na drva so oddajale tudi preveliko emisij, ki so danes z zakonom prepovedane.

Centralna peč na drva
Drva za centralno peč na drva

Morda vas bo dimnikar med obiskom opomnil, da je čas za menjavo načina ogrevanja. V kolikor vam svetuje menjavo, je bolje, da ga poslušate in se izognete kazni. Predloži vam lahko tudi zahtevan rok za odpravo oddajanja prevelike količine emisij v okolje ali za zamenjavo peči za druge načine ogrevanja.

Menjava centralne peči do leta 2023

Veliko slovenskih gospodinjstev bo centralne peči na drva zamenjalo do leta 2023. Ta rok vključuje tudi vse naprave, ki so bile vgrajene pred letom 1995. Z letom 2028 pa bodo morali zamenjati tudi vse kurilne naprave, ki so starejše od 20 let.

Video: Kako deluje peč | Popravilo in zamenjava

Slednje oddajajo preveč emisij in so škodljive za okolje. Ministrstvo za okolje opravlja poostren nadzor nad starostjo centralnih peči na drva, zato veliko gospodinjstev išče alternativno ogrevanje.

Eko sklad za ekološko ogrevanje

Slovenija veliko sredstev namenja tudi eko skladu, ki je namenjen subvencioniranju spremembe načina ogrevanja stanovanjskih objektov in hiš. To pomeni, da eko sklad subvencionira vsa gospodinjstva, ki preidejo iz ogrevanja s trdimi gorivi na ogrevanje z električno toplotno črpalko. V nekaterih primerih eko sklad nudi 100 odstotno subvencijo za zamenjavo kurilne naprave, v večini pa med 50 in 60 odstotki. 

Preberite naslednji članek: Gostinski pomivalni stroji in priprava vode gredo z roko v roki

Da so gostinski pomivalni stroji kar najbolj učinkoviti, je torej predpogoj mehčanje vode.

Prednosti toplotne črpalke

Toplotna črpalka ima veliko več prednosti kot klasična centralna peč na drva. Njene prednosti so:

  • Prijaznost do okolja,
  • Varčnost,
  • Tihost,
  • Enostavno upravljanje,
  • Enostavna regulacija temperature stanovanja,
  • Ne potrebuje vsakoletnih obiskov dimnikarja,
  • Deluje tudi na zelo nizkih temperaturah,
  • Deluje kadarkoli želimo, saj jo vključimo samo s pritiskom na gumb,
  • Ima odličen izkoristek,
  • Zavzema malo prostora.

Druge objave:

admin